Historisk arkiv

Bedre HMS med ny byggherreforskrift

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

– Gjennom den nye reviderte byggherreforskriften har vi fått på plass et godt verktøy for å bedre helse-, miljø- og sikkerhetsforholdene i byggebransjen, sier statsråd Dag Terje Andersen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet fastsetter i dag ny, revidert byggherreforskrift. Formålet med revisjonen har vært å oppnå en mer effektiv forskrift som på en bedre måte kan bidra til økt seriøsitet i bygge- og anleggssektoren. Fortsatt er dette en bransje som er spesielt ulykkesutsatt.

Arbeidet med revisjonen har vært ledet av Arbeidstilsynet, og har foregått i tett samarbeid med arbeidslivets parter, bransjeorganisasjonene og andre sentrale aktører.

– Arbeidet med den nye forskriften er et eksempel på at partene i arbeidslivet, bransjeorganisasjonene og myndighetene i samarbeid kan komme fram til gode løsninger. Sammen med de andre tiltakene regjeringen har satt i verk, vil forskriften også være et viktig bidrag i kampen mot sosial dumping, sier statsråden.

Den reviderte forskriften tar særlig sikte på å tydeliggjøre byggherrens ansvarsområde når det gjelder HMS. I tillegg er forskriften omstrukturert, slik at kapitlene nå er inndelt etter aktører i byggeprosessen og ikke som tidligere etter de ulike fasene i prosjektet.

Det er også utarbeidet en kommentar til forskriften. Dette har vært et sterkt ønske fra mange av aktørene i bransjen og vil bidra til bedre tilgjengelighet for brukerne. Kommentaren til forskriften blir lagt ut på Arbeidstilsynets hjemmeside i slutten av uke 34.

Forskriften trer i kraft 1. januar 2010.

Forskrift om sikkerhet, helse og arbeidsmiljø på bygge- eller anleggsplasser (byggherreforskriften)