Historisk arkiv

Grov sosial dumping i ENGRA-saken

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

- Det er sterkt beklagelig at utenlandske arbeidstakeren blir utsatt for grov sosial dumping og at de ansvarlige ikke kan straffeforfølges. Vi har gått grundige runder med Økokrim og Arbeidstilsynet for å forsikre oss om at det som kan gjøres er gjort i denne konkrete saken, og vi vil nå se på hvordan vi kan unngå liknende saker i framtiden, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud.

Økokrim har avdekket grov sosial dumping i saken mot det bosniske selskapet Engra som arbeidet på en byggeplass i Møllergata 27, tidligere Ansgar Hotell. Etterforskningen viste at selskapet hadde begått lovbrudd, men på grunn av manglende mulighet for forfølgning i Bosnia er saken likevel henlagt.

Økokrims etterforskning viser at Engra d.o.o. and Partners presenterte fiktive arbeidsavtaler og timelister for norske myndigheter og den norske byggherren, og at den reelle lønnen lå langt under det som ble hevdet, helt ned mot 24 kroner per time. Det ble også avdekket alvorlige brudd på bestemmelsene om arbeidstid. Ettersom Engra d.o.o. er etablert i Bosnia-Herzegovina, utenfor EØS og Schengen-samarbeidet, har norsk politi og påtalemyndighet ikke mulighet til å forfølge selskapet i Bosnia.

Økokrim har ikke funnet bevis for at personer hos byggherren Realinvest Holding AS eller selskapet Engra Norge AS hadde slik kjennskap til lovbruddene at det er grunnlag for straffeforfølgning. I lys av erfaringene fra saken mener Økokrim det bør ses nærmere på om de nye reglene om solidaransvar også bør gjelde for byggherren, og ikke stoppe ved hovedentreprenøren.

-Det er positivt at Arbeidstilsynets og Økokrims samarbeid for bekjempelse av sosial dumping avdekket de virkelige forholdene i selskapet. Etter at saken ble avdekket har selskapet Engra Norge gått konkurs, mens Engra d.o.o. ikke fikk fullføre kontrakten. Saken viser likevel at det ikke er nok bare med effektive virkemidler her hjemme, men at det også er nødvendig med et effektivt justissamarbeid utenfor EØS og Schengen, sier arbeidsminister Rigmor Aasrud.

Departementet har vært i kontakt med Sentralskattekontoret for utenlandsssaker (SFU) for å sikre seg at de er kjent med Økokrims vurderinger når de skal vurdere skatteplikten for arbeidstakerne.

Regjeringen har gjennomført og gjennomfører en rekke tiltak mot sosial dumping, gjennom to særskilte arbeidsplaner. Såkalt solidaransvar for lønn i bransjer der tariffavtalen er allmenngjort vil bli innført 1. januar 2010. Som et ledd i oppfølgingen av erfaringene fra Engra-saken vil det være aktuelt å vurdere Økokrims forslag om at også byggherren skal pålegges solidaransvar, noe som ble lagt inn som en mulighet da loven ble vedtatt i juni 2009.