Historisk arkiv

Ny statsborgerprøve og skjerpet krav til norskkunnskaper

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen forventer at norske statsborgere kan norsk og kjenner samfunnsforholdene her i landet. Derfor foreslår regjeringen at innvandrere må bestå en statsborgerprøve for å få norsk statsborgerskap, og skjerper samtidig kravene til innvandrernes norskkunnskaper.

- Innvandrerne må kunne norsk og ha god kunnskap om Norge for å fungere i arbeids- og samfunnsliv. Derfor forsterker vi innsatsen for integrering med fire nye tiltak, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Følgende forslag sendes ut på høring:

  • Krav om bestått statsborgerprøve for å få norsk statsborgerskap
  • Innføring av obligatoriske prøver i norskopplæringen
  • Utvidet rett og plikt til norskopplæring fra 300 til 600 timer
  • Innføring av statlig tilsyn og plikt for kommunen til å føre internkontroll med norskopplæringen og introduksjonsordningen

Statsborgerprøve
Forslaget innebærer at alle som ikke tidligere har bestått den avsluttende prøven i norsk, må bestå en statsborgerprøve for å bli norsk statsborger.

- Statsborgerprøve vil bidra til at flere blir motivert til å lære seg norsk og skaffe seg grunnleggende kunnskaper om Norge, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Det utredes nå flere spørsmål knyttet til statsborgerprøven, blant annet prøvens nivå og måten den skal gjennomføres på.

Obligatoriske avsluttende prøver og mer norskopplæring 
- Avsluttende prøve er i dag en frivillig ordning. Det er viktig at alle dokumenterer hva de har lært, og regjeringen går derfor inn for at deltakerne må avslutte norskopplæringen med en obligatorisk prøve, sier statsråden.

300 timer gjennomført opplæring er i dag et vilkår for å kunne få bosettingstillatelse og norsk statsborgerskap. Da er det mange som ikke kan norsk godt nok. Regjeringen foreslår derfor å øke timetallet til 600 timer. Tilbudet er gratis. I tillegg vil de kunne få inntil 2 400 timer ytterligere gratis opplæring hvis de trenger det for å lære norsk.

- Dette er rause timerammer som tilrettelegger for at innvandrere kan lære norsk og bestå den avsluttende prøven, sier statsråd Dag Terje Andersen.

 Arbeids- og inkluderingsdepartementet tar sikte på å sende disse forslagene på alminnelig høring før sommeren 2009.