Historisk arkiv

Ny utlendingsforskrift fra 1. januar 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har i dag vedtatt en ny utlendingsforskrift. Det blir enklere ordninger for arbeidsinnvandring. Samtidig strammes adgangen til familieinnvandring inn gjennom strengere krav til underhold.

– Den nye utlendingsforskriften vil føre til endringer på flere viktige områder.
Det etableres nye ordninger som letter tilgangen til arbeidsmarkedet for faglærte arbeidstakere og spesialister fra områder utenfor EØS med et lønnstilbud over 500 000 kr. Blant annet gis det adgang til å begynne i jobben før oppholdstillatelsen er innvilget, sier Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Forskriften har også betydning for EØS- og EFTA-borgere som på enklere måte kan etablere seg varig i Norge.

Det innføres nye og strengere krav til sikret underhold for å hente familiemedlemmer til Norge. Det skal ikke lenger være tilstrekkelig å sannsynliggjøre en fremtidig inntekt. Den som bor i Norge må også dokumentere inntekt av en viss størrelse i det siste likningsåret, og kan som hovedregel ikke ha mottatt sosialhjelp det siste året. Det skal ikke lenger gjøres unntak fra underholdskravet når den som bor i Norge er norsk statsborger.

Politiet får adgang til å utlevere opplysninger til UDI og UNE om vandelen til personer som ønsker å hente ektefelle fra utlandet. Formålet er å hindre at noen blir utsatt for mishandling eller grov utnyttelse av voldelige ektefeller i Norge.

Den nye forskriften gir mulighet til å kreve bankgaranti når det søkes om visum til Norge. Utlendingsdirektoratet vil gi nærmere retningslinjer for ordningen.

– Bankgarantien vil kunne gjøre det lettere å få visum for å besøke blant annet venner og søsken enn hva som er tilfellet i dag, men ordningen vil ikke bli benyttet overfor land som vi mottar mange asylsøkere fra, sier Bjarne Håkon Hanssen.

Det innføres en ny bestemmelse om oppholdstillatelse for vitner i saker om menneskehandel. Etter innspill i den offentlige høringen fra blant annet Riksadvokaten, har departementet avgjort at bestemmelsen skal gå noe lengre enn gjeldende praksis på området.

– Det er viktig at vi tar ansvar for dem som bidrar til at vi kan straffeforfølge menneskehandelens bakmenn, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

Den nye forskriften vil tre i kraft samtidig med utlendingsloven av 15. mai 2008 nr. 35. Planlagt dato for ikrafttredelse er 1. januar 2010.


Faktaark om den nye utlendingsforskriften.