Historisk arkiv

Regjeringen iverksetter ytterligere fire innstrammingstiltak

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen la i september 2008 frem 13 innstrammingstiltak for å redusere antallet asylsøkere som ikke har behov for beskyttelse. Fire av tiltakene som krevde forskriftsendring er nå vedtatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Endringene trer i kraft 1.mai 2009.

 - Disse tiltakene bidrar til å begrense de økte asylankomstene. Vi vil for eksempel forhindre at menneskesmuglere utnytter barn. Derfor kan det etter en individuell vurdering gis midlertidige og begrensede tillatelser til enslige mindreårige asylsøkere over 16 år som ikke har annet grunnlag for opphold enn at de er uten forsvarlig omsorg i hjemlandet, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

Bakgrunnen for regjeringens innstrammingstiltak var at det per september 2008 hadde kommet mer enn dobbelt så mange asylsøkere sammenlignet med samme tid i 2007, og at hele 60 prosent av disse fikk avslag på sin søknad.

- Regjeringen er opptatt av å verne om retten til asyl for mennesker på flukt, og at de som får beskyttelse i Norge raskt blir integrert og en del av det norske samfunnet.  Derfor er det viktig med tiltak for å redusere ytterligere ankomster av asylsøkere som ikke oppfyller vilkårene for beskyttelse, sier statsråden.

De fire forskriftsendringene som nå er vedtatt av Arbeids- og inkluderingsdepartementet trer i kraft 1. mai 2009. Endringene følger opp tiltak nr. 1, 4, 6 og 12 i tiltakspakken.

 


De fire tiltakene:

Tiltak 1:
Praksis når det gjelder opphold på humanitært grunnlag skal baseres på en individuell behandling av den enkelte sak, og ikke en gruppevurdering knyttet til det enkelte landområdet.

Tiltak 4:
Praksis etter Dublin II-reglene tilpasses praksis i andre land, slik at det ikke gjøres generelle unntak fra hovedprinsippet i Dublin II-reglene med mindre det foreligger særlige grunner.

Tiltak 6: 
Det kan etter en individuell vurdering gis midlertidige og begrensede tillatelser til enslige mindreårige asylsøkere over 16 år som ikke har annet grunnlag for opphold enn at de er uten forsvarlig omsorg i hjemlandet.

Tiltak 12:
Det gis adgang til å begrense nemndmøtebehandlingen i Utlendingsnemnda (UNE) til de vesentlige tvilsspørsmålene i en sak.