Historisk arkiv

Somaliere i Norge

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Arbeids- og inkluderingsdepartementet presenterte i dag en arbeidsgrupperapport om norsksomalieres deltakelse i arbeids- og samfunnsliv. Rapporten kommer med forslag til tiltak for å bedre gruppens situasjon i samfunnet.

– Norsksomaliere har både arbeidskraft og erfaringer som samfunnet ikke klarer å nyttiggjøre seg. Det taper norsksomaliere på, og det taper samfunnet på. Vi kan ikke akseptere at en gruppe har gjennomgående dårligere levekår enn resten av befolkningen. Norsksomaliere er en stor gruppe, og det er viktig at de i større grad deltar i arbeids- og samfunnsliv, sier statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet Libe Rieber-Mohn.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet etablerte i 2008 en ekspertgruppe som skulle gi innspill til departementets arbeid. På bakgrunn av disse og andre innspill har en arbeidsgruppe i departementet foreslått tiltak. Både arbeidsgruppen og ekspertgruppen har vært opptatt av om myndighetene formidler informasjon til gruppen på en forståelig måte, og om man bruker tiden i introduksjonsprogrammet mest mulig effektivt. Rapporten foreslår blant annet et utviklingsprosjekt der somaliere formidler forståelig informasjon og fungerer som brobyggere.

Rapporten foreslår å styrke tilretteleggingen for kvinner i introduksjonsprogrammet og norskopplæringen. Målet er å sørge for at flere kvinner kommer i arbeid etter gjennomført opplæring. Departementet vil både fremskaffe mer kunnskap om utfordringene og tydeliggjøre de mulighetene som ligger i dagens regelverk.

– Mange norsksomaliere klarer seg bra. Det viktig at vi både lytter til og benytter oss av dem. Dette kan være med på å øke deltagelsen i arbeids- og samfunnsliv blant norsksomaliere, sier Rieber-Mohn.

Les rapporten: Somaliere_i_Norge (pdf)