Historisk arkiv

Utsetter iverksetting av Arbeidsavklaringspenger

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Arbeids- og inkluderingsdepartementet

For å trygge gjennomføringen av NAV-reformen utsettes iverksettingen av den nye stønadsordningen Arbeidsavklaringspenger, som opprinnelig var planlagt gjennomført fra 1. oktober 2009.

- Det viktigste nå er å sikre at Arbeids- og velferdsetaten i en situasjon med sterkt stigende arbeidsledighet klarer å utbetale alle livsoppholdsytelser innen fastsatte frister, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.

- NAV reformen er inne i en krevende periode. Sammen med sterk vekst i arbeidsledigheten på grunn av den internasjonale finanskrisen, har dette ført til at mange arbeidsledige har måttet vente for lenge for å få pengene sine. Dette er uakseptabelt og det er satt inn tiltak for å sikre at arbeidsledige får dagpengene de har krav på, påpeker Andersen.

Arbeidsavklaringspenger vil fra det tidspunkt det innføres erstatte det som nå heter rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad. Utsettelsen innebærer derfor ikke at noen brukere mister en rettighet, bare at de fortsetter på den stønadsordningen de allerede har i dag også etter 1.oktober.

- NAV-reformen består av mange elementer, blant annet sammenslåing av de tidligere trygde-, arbeids- og sosialkontorene til ett kontor, men også pensjonsformen og nytt innhold med et enklere regelverk i NAV kontorene er viktige områder som krever store omstillinger for Arbeids- og velferdsdirektoratet. I tillegg gjennomføres også en helserefusjonsreform. Innføringen av arbeidsavklaringspenger er derfor bare ett av elementene i NAV-reformen, sier Dag Terje Andersen.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet er i dialog med Arbeids- og velferdsdirektoratet om utsettelsen. Nytt iverksettelsestidspunkt for arbeidsavklaringspenger vil bli avklart i samråd med direktoratet, og tilpasses det totale trykket på etatens gjennomføringsevne.

Regjeringen har tidligere varslet at den skal legge fram en sak for Stortinget senest i mars om NAV-reformen. Her vil regjeringen gi en bred gjennomgang av etaten og komme med eventuelle nye tiltak. Arbeids- og velferdsetaten (NAV) er styrket flere ganger både i 2008 og i 2009, senest gjennom tiltakspakka der etaten fikk 320 nye stillinger for å møte situasjonen med flere arbeidsledige. Alt før jul fikk NAV beskjed om at de kunne begynne å utlyse disse stillingene.