Historisk arkiv

Ny markedsføringslov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Stortinget har vedtatt ny markedsføringslov. Loven trådte i kraft den 1. juni 2009.

Stortinget har vedtatt ny markedsføringslov. Loven trer i kraft 1. juni 2009.

Lovteksten finner du her.

Hva er nytt?

Hovedreglene og prinsippene i gjeldende markedsføringslov er videreført. Nytt er:

  • Den nye loven gjennomfører direktiv 2005/29/EF om urimelig handelspraksis i norsk rett. Direktivet innfører samme regler om urimelig markedsføring i hele EØS-området. Se ny lov kapittel 2.
  • Regler om forbrukernes rett til å reservere seg mot telefonsalg og adressert post er overført fra personopplysningsloven. Reglene er også endret. Det er blant annet forbud mot telefonmarkedsføring på visse tidspunkter. I angrerettloven har det kommet nye regler om at forbrukere må bekrefte skriftlig at avtale er inngått ved uanmodet telefonsalg. Se ny lov §§ 12-14 og § 50.
  • Ny ”nei takk”-ordning for gratis aviser. Forbrukere som merker postkassen med ”nei takk til uadressert reklame” vil motta gratis aviser. De som ikke ønsker slike aviser kan sette opp et eget merke ”nei takk til gratis aviser”. Se ny lov § 17.
  • Tilgiftsforbudet er opphevet. Det videreføres forbud mot samlemerker og kjøpsbetingete markedsføringskonkurranser. Se ny lov § 18.
  • Nye regler om beskyttelse av barn. I ny lov kapittel 4 er det tatt inn nye regler om beskyttelse av barn. Reglene følger av Forbrukerombudets og Markedsrådets praksis etter gjeldende lov, men er skrevet direkte inn i den nye loven.
  • De generelle reglene som beskytter næringsdrivendes interesser er skilt fra forbrukerbeskyttelsesbestemmelsene og står i kapittel 6 i den nye loven.
  • Markedsrådet og Forbrukerombudet vil håndheve den nye loven ut fra hensynet til forbrukerne. Den nye loven legger til rette for at ulovlig markedsføring i noen tilfeller kan forbys raskere. Videre får myndighetene hjemmel til å ilegge næringsdrivende et gebyr for å bryte forbudene i loven. Mer om dette i kapittel 7 i den nye loven.

Forarbeider til den nye loven:

Ot.prp. nr. 55 (2007-2008)

Innst. O. nr. 20 (2008-2009) (NB regjeringens forslag til §§ 12 og 17 endret av Odelstinget)