Historisk arkiv

8. mars: Den internasjonale kvinnedagen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Audun Lysbakken deltar på arrangementer både i Oslo og Bergen på den internasjonale kvinnedagen mandag 8. mars.

- La 8. mars bli en feiring av fremgang og mål som er nådd, samtidig som vi minner hverandre om de grep som vi må ta for å nå full likestilling mellom kvinner og menn, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken. Han har nettopp kommet tilbake fra møter i FNs kvinnekommisjon i New York, hvor delegater fra 192 land var samlet for å feire den internasjonale kvinnedagen, men også stake ut veien videre.

- Det internasjonale samfunn, hver enkelt medlemsstat i FN, er både rettslig og politisk forpliktet i forhold til likestilling. Vi er kommet langt – i Norge og i deler av verden. Likevel, det er intet land i dag som kan hevde å ha nådd full og reell likestilling mellom kjønnene. Utfordringene er ulike, men løsningen lik. Utallige FN-rapporter viser at likestilling og menneskerettigheter bidrar til et lands utvikling, demokratisk og økonomisk, sier Audun Lysbakken i forbindelse med kvinnedagen.

Han viser også til de utfordringer Norge står overfor, som store lønnsforskjeller mellom kvinner og menn, og et svært delt arbeidsmarked.

 – Vi har ett av de mest kjønnsdelte arbeidsmarkedene i Europa, med de konsekvenser dette har for maktkonsentrasjoner, lønnsutvikling og karriereløp, sier Lysbakken.

Lysbakken har nylig etablert et kvinnepanel og et offentlig utvalg som skal se på likestillingen i Norge, og komme med råd til Lysbakken og hans departement om hvilke grep som kan tas for å gjøre kvinner og menn mer likestilte.


Mandag 8. mars skal Lysbakken holde innledninger og delta på flere arrangementer. Audun Lysbakkens program for dagen er som følger:

Kl 08:30: Åpne 8.mars-feiring på Høyskolen i Oslo, Fyrhuset cafè på campus
Kl 11:45: Besøk på Solvang sykehjem på Teisen, i regi av Smedstua voksenopplæring. Her deltar også statsminister Jens Stoltenberg.
Kl 12:55 Flerkulturell 8.mars-markering på Chat Noir, i regi av Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Kl 17:00 8. mars-feiring i Bergen, på festplassen i regi av 8.marsinitiativet 2010
Kl. 18:50 8. mars-feiring i Bergen kongressenter i regi av 8.marsinitiativet 2010