Historisk arkiv

Vi må lykkes sammen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Denne uken møtte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til debatt om rekruttering av unge norskpakistanere til ekstreme voldelige grupper i Pakistan.

Denne uken møtte barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken til debatt om rekruttering av unge norskpakistanere til ekstreme voldelige grupper i Pakistan. Pakistans venner stod som arrangør av debatten som ble holdt mandag 22. mars.

- Rekruttering av unge norskpakistanere til ekstreme grupper er et marginalt problem. Men vi tar selvsagt problemet på alvor og gjør det vi kan for å hindre rekruttering. Virkeligheten er den, at enten lykkes vi sammen eller så mislykkes vi sammen, sa Lysbakken.

Det finnes ikke et enkelt svar på hvorfor noen velger å støtte bruk av vold som et politisk virkemiddel. Både politiske og religiøse motiver kan være viktige, men er ikke en dekkende forklaring.

- En forklaring på at enkelte utvikler ekstreme holdninger er den opplevelsen de har av å stå utenfor fellesskapet. For å forhindre følelsen av å stå utenfor, er arbeidet for inkludering helt sentralt. Inkludering handler om å gi alle muligheten til å bidra og delta. Vi er alle en del av samfunnet med samme muligheter, rettigheter og plikter uanhengig av hvilken religion vi har eller hvor vi kommer fra. Her har de muslimske miljøene selv et stort ansvar, påpekte statsråden.
 


Paneldebatt om rekruttering av unge norskpakistanere til ekstreme voldelig grupper i Pakistan. Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (f.v.), Shazia Sarwar, sjefredaktør i X-plosiv.no, TV2-reporter Kadafi Zaman og Tore Bjørgo, professor ved Politihøyskolen. Foto: Mimsy Møller/Samfoto

Ta innvandrerungdom på alvor
Også PST-sjef Janne Kristiansen og TV2-reporter Kadafi Zaman var innledere på arrangementet. Kristiansen sa det er helt feil å påstå at unge norskpakistanere som gruppe rekrutteres til voldelig ekstremisme.

- Det har vi heller ikke sagt, skrevet eller ment. Det vi har pekt på i vår trusselvurdering er at noen enkeltpersoner som reiser til konfliktområder, som Afghanistan, Pakistan og Somalia, kan knyttes til ekstrem islamistisk aktivitet. I trusselvurderingen sier vi også at det bare er noen få personer i Norge som støtter ekstreme islamistiske organisasjoner i utlandet, og som eventuelt kan tenkes å reise dit for å oppsøke disse. Derfor er det så viktig at vi alle bidrar til å hindre at våre ungdommer blir tiltrukket av demagoger og propaganda som forherliger og glorifiserer voldshandlinger, og som i realiteten ikke har noe annet å tilby våre ungdommer enn et ødelagt liv, sa Kristiansen.

I den påfølgende paneldebatten deltok Audun Lysbakken, Shazia Sarwar, sjefredaktør i X-plosiv.no, TV2-reporter Kadafi Zaman og Tore Bjørgo, professor ved Politihøyskolen.

- Ta unge med innvandrerbakgrunn på alvor og styrke deres identitet som norske, sa Shazia Sarwar.