Historisk arkiv

Ny forskning om barn og ungdoms innflytelse i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Et stort flertall av norske kommuner har innflytelsesorgan for barn og unge. Ordningene er mange og varierte. Det fungerer best når ungdommene involveres tidlig i kommunale beslutningsprosesser.

Norsk institutt for by- og regionsforskning (NIBR) har på oppdrag fra Barne-,  likestillings- og inkluderingsdepartementet gjennomført et forskningsprosjekt for blant annet å kartlegge omfanget av innflytelsesorgan for barn og ungdom i kommuner og fylker.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken mener at voksne i større grad må legge til rette for at barn og ungdom også får makt over samfunnsutviklingen:

- Vi må legge til rette for at barn og ungdom får delta på sine egne premisser. De har rett til å bli hørt, og jeg forventer at synspunktene deres blir lagt vekt på ute i kommunene


Rapporten fra prosjektet viser at 4 av 5 kommuner har en ordning som skal sikre ungdom innflytelse i kommunale beslutningsprosesser. Effekten av tiltakene er svært varierende. I kommuner hvor arbeidet fungerer godt er både politikere og administrasjon enige om at ungdommens innspill gir verdifull kunnskap som er viktig for lokaldemokratiet. Ungdommene selv mener at deres stemme blir hørt, selv om de ikke alltid får gjennomslag for sine synspunkter.

Samtidig har kommunene et stort potensial i arbeidet med å sikre ungdom reell innflytelse. Dette gjelder særlig bredden av saker ungdommer blir involvert i. Koordinatorene for medvirkningsarbeidet spiller en avgjørende rolle, og kvaliteten på arbeidet er avhengig av hvor store ressurser kommunene setter av til slike nøkkelfunksjoner. I tillegg er det avgjørende at det etableres god kontakt mellom ungdommene og politikerne/administrasjonen og at ungdommene involveres på et tidlig tidspunkt i sakene.

Rapporten kan lastes ned hos Norsk institutt for by- og regionsforskning: www.nibr.no