Historisk arkiv

SIFO-rapport om identitetstyveri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

På oppdrag fra tre departementer (BLD, FAD og NHD) har Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) kartlagt hvilke data som finnes om ID-tyveri i Norge. Rapporten drøfter kort definisjoner av begrepet ID-tyveri, hvem som er utsatt for slikt tyveri, og hvilke problemer tyveriene representerer for de som rammes.

Norge kjennetegnes, i følge forskerne, av en tillitsfull befolkning og et åpent samfunn med enkel tilgang til mange av forvaltningens saksdokumenter.  Systemer bygd på åpenhet og tillit omtales som mer brukervennlige og effektive enn systemer som er basert på sterk grad av sikkerhetskontroll. Samtidig pekes det på at veien fra funksjonell tillitsfullhet til naivitet kan være kort.

I rapporten konstateres at tallmaterialet som foreligger om ID-tyveri er fragmentarisk, og at det gir kun et spinkelt grunnlag for å anslå det totale omfanget i Norge av denne typen tyveri. For å få et bedre bilde, mener forskerne det vil være nødvendig å gjennomføre en mer detaljert landsrepresentativ spørreundersøkelse.

Det er i de seinere år iverksatt en rekke tiltak for å tette huller i vernet mot identitetstyveri. Både den enkelte selv, bedriftene og det offentlige kan bidra til ytterligere sikkerhet. Rapporten foreskriver at man for å lykkes må plassere ansvaret når  noe går galt hos den aktør som i størst grad kan påvirke risikoen.

Se hele rapporten, SIFO oppdragsrapport nr 2-2010,”Identitetstyveri i tillitsfulle systemer”.