Historisk arkiv

Stor, internasjonal konferanse om universell utforming i Oslo i 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Fire departementer og flere fagetater står bak et initiativ om å arrangere en internasjonal konferanse om universell utforming i Oslo i 2012.

Det har tidligere vært arrangert flere større internasjonale konferanser om temaet universell utforming i Asia og Amerika. Norge ønsker at det blir etablert en europeisk plattform for utviklingen av universell utforming.

Hovedmålet med konferansen er å skape en attraktiv møteplass mellom forskning og praksis, der deltakerne får oppdatert kunnskap om hva en har oppnådd og hvor utfordringene finnes i arbeidet mot et mer tilgjengelig samfunn.

I internasjonal sammenheng er Norge langt fremme i arbeidet med å implementere universell utforming i de ulike deler av samfunnslivet. Universell utforming er forankret i flere lover og forskrifter, blant annet diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og plan- og bygningsloven. Lovverk og handlingsplanen for universell utforming og økt tilgjengelighet 2009-2013, vil være gode virkemidler for å bidra til nedbygging av eksisterende samfunnsskapte barrierer og hindre at nye oppstår. Regjeringens visjon er et universelt utformet Norge i 2025.

De fire departementene som samarbeider om konferansen i Oslo er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Miljøverndepartementet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. Nordisk Ministerråd ved Nordens Välfärdscenter og Europarådet har bekreftet at de vil bidra som samarbeidspartnere.

Deltasenteret - som er statens kompetansesenter for deltagelse og tilgjengelighet for mennesker med nedsatt funksjonsevne - er på oppdrag for Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet prosjektsekretariat for arrangementet. Det utlyses nå en stilling som prosjektleder for konferansen, som planlegges for 550 deltakere. Kunngjøring er lagt ut her: http://www.jobbnorge.no/job.aspx?jobid=68887