Historisk arkiv

Adopsjonssøkere skal behandles godt og likt

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Et avslag eller en godkjennelse på å bli adoptivforeldre gir store konsekvenser for enkeltmenneskers liv. Derfor må adopsjonssøkere ha tillit til at systemet er rettferdig og at alle får god og lik behandling.

De siste årene er det fra myndighetenes side gjort en rekke grep som skal sikre lik behandling av adopsjonssøkere.

Ny organisering, større fagmiljø, en sentral klageinstans
Fra 1. januar 2004 ble adopsjonssakene lagt til de fem regionene i Bufetat, med Bufdir som sentral klageinstans for saker fra alle regionene.

I tildelingsbrevet fra departementet til Bufdir blir det lagt vekt på å arbeide for en enhetlig praksis i regionene. For å oppnå dette, gjennomfører Bufdir blant annet jevnlige fagdager med de fem regionene. Regionene kjører også egne fagdager.
Bufdir er klageinstans for sakene som er behandlet i alle regionene.

Den nye organiseringen har ført til adopsjon inngår i en bred faglig sammenheng (det statlige barnevernet og familievernet), og ved behandlingen av sakene kan ulik fagkompetanse bli hentet inn.  

Retningslinjer og veileder for kommunene
Kommunene er utredningsinstans – verken departementet eller Bufetat har instruksjonsrett overfor kommunen. Det er utarbeidet retningslinjer og veileder for å sikre ens praksis, i tillegg gjennomfører regionene i Bufetat opplæringstiltak overfor kommunene.

Følge opp NOU 2009:21 Adopsjon – til barnets beste
Et offentlig utvalg har levert NOU 2009: 21 Adopsjon – til barnets beste.
Bakgrunnen for utvalget var blant annet at det var behov for en mer helhetlig gjennomgang på adopsjonsfeltet.

Adopsjon er ofte gjenstand for diskusjon i media og i den offentlige debatten. Fokus er rettet både mot adopsjonssystemet og myndighetenes praktisering av regelverket.

NOUen har vært til høring og BLD vurderer nå forslagene.

Saksbehandlingen og kriteriene for å bli godkjent som adoptivsøker/adoptivforelder er tema som vil bli vurdert i NOU-oppfølgingen. Utvalget foreslår at kravene til søkerne gjøres mer objektive og at det ikke i så stor grad som i dag utøves et skjønn.

Møte med adoptivsøkere
Adopsjon er svært viktig for dem det gjelder. Hvordan møte adoptivsøkere er et tema Bufdir jobber med internt og med regionene i Bufetat.
 
Det er laget retningslinjer for saksbehandling og utarbeidelse av sosialrapporter:

• I Retningslinjene (Q-1045) om saksbehandlingen av søknad om innenlands- og utenlandsadopsjon understrekes det blant annet at begrunnelsene i vedtakene om adopsjon bør formuleres slik at ordlyden i vedtaket ikke virker unødig sårende. Samtidig må begrunnelsen være så klar at partene forstår hva som ligger til grunn for vedtaket

• I Veiledning (Q-1046) om utarbeidelse av sosialrapport ved søknad om adopsjon understrekes det blant annet hvor viktig det er at kommunens utreder er seg bevisst egne erfaringer, personlige forestillinger og verdier i forhold til spørsmålet om adopsjon. Videre understrekes det at det alltid må legges til grunn at den som skal foreta en utredning beveger seg inn på svært personlige og følsomme spørsmål for de som søker om å adoptere og at dette kan være spørsmål som det er vanskelig å snakke med en myndighetsperson om.