Historisk arkiv

Bedre beskyttelse for barn som er vitne til vold

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

seminar om straffeloven § 219

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet inviterte i dag til seminar om straffeloven § 219, med fokus på barn som er vitne til vold, og betydningen av den nye høyesterettsdommen på området.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) inviterte i dag til seminar om straffeloven § 219, med fokus på barn som er vitne til vold, og betydningen av den nye høyesterettsdommen på området (HR—2010-01426-A). Dommen slår fast at et barn som er vitne til familievold har krav på selvstendig rettslig vern, og dommen er en viktig avklaring av rettstilstanden.

- Barn skal føle seg trygge i hjemmene sine. Derfor er dette en veldig viktig høyesterettsdom. Den sier tydelig at, ikke bare barn som blir utsatt for vold direkte selv, men også barn som har vært utsatt for å være vitne til at vold rammer den ene forelderen skal beskyttes. Endringen i lovverket gir både barna et sterkere vern, og gjør det mulig å slå ned på foreldre som utsetter barna for indirekte vold, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

75 personer møtte opp for å høre Statsadvokat Katharina Rise innlede. Innledningen ble fulgt opp av mange spørsmål om konsekvensene av høyesterettsdommen for barn som lever med vold i familien.

Frokostseminaret var det første av flere seminar om vold i nære relasjoner som BLD kommer til å arrangere i tiden fremover. Neste seminar vil finne sted 2. desember.

 

Høyesterettsdommen: http://lovdata.no/cgi-wift/wiftldles?doc=/app/gratis/www/docroot/hr/hr-2010-01426-a.html&emne=%20(%20LOV-1902-05-22-10-%a7219)&

Disposisjonen fra Statsadvokat Katharina Rises foredrag (PDF)