Historisk arkiv

Regelverket for bruk av tvang i barneverninstitusjoner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- fakta om rettighetsforskriften

I de siste dagers medieoppslag om barnevernet har det kommet opp en rekke feil om regelverket for bruk av tvang i barneverninstitusjoner.Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet føler derfor det er viktig å presisere hvilken adgang ansatte i barnevernsinstitusjonene har til å bruke tvang for å sikre at barn og unge får god nok omsorg.

I de siste dagers medieoppslag om barnevernet har det kommet opp en rekke feil om regelverket for bruk av tvang i barneverninstitusjoner.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet føler derfor det er viktig å presisere hvilken adgang ansatte i barnevernsinstitusjonene har til å bruke tvang for å sikre at barn og unge får god nok omsorg.

Fakta om regelverket for bruk av tvang i barnevernsinstitusjoner

Barn og unge på institusjon skal i størst mulig grad skal ha et normalt liv. Institusjonen skal gi dem omsorg og sørge for at de får den behandling de har behov for. Institusjonen har rett og plikt til å sette nødvendige grenser for å ivareta barna. I visse tilfeller vil det være nødvendig å bruke tvang for å sikre at barnet får god nok omsorg.

Adgangen til bruk av tvang i barneverninstitusjoner reguleres i barnevernloven § 5-9 og forskrift om rettigheter og bruk av tvang under opphold i barneverninstitusjon (rettighetsforskriften). Er ikke tvangen regulert i lov eller forskrift, er det ikke adgang til å benytte seg av slik tvang.

Tvangsbruk skal begrunnes individuelt med utgangspunkt i hvert enkelt barns eller ungdoms behov.

Rettighetsforskriften gir etter nærmere vilkår adgang til bl.a

-          Kroppsvisitasjon

-          Ransaking av rom og eiendeler

-          Beslaglegging og tilintetgjøring av rusmidler og farlige gjenstander

-          Bruk av nødvendig tvang i akutte faresituasjoner

-          Bruk av tvang ved tilbakeføring ved rømming

 

For barn plassert etter atferdsbestemmelsene gjelder mer omfattende adgang til tvangsbruk. Dette gjelder bl. a. adgang til

-          Å kreve avlagt urinprøver

-          Begrensninger i adgangen til å bevege seg utenfor institusjonens område

-          Begrensninger i adgangen til besøk og telefonbruk m.v.

Det foretas etterfølgende kontroll av tvangsbruk i institusjon. Vedtak om tvang skal protokollføres og begrunnes. Protokollen skal deretter forelegges fylkesmannen (tilsynsmyndigheten). Kontrollen er begrunnet i hensynet til barnas rettssikkerhet.

Det er fylkesnemnda som fatter vedtak om hva slags plasseringsgrunnlag barnet/ungdommen plasseres etter.

Revidering av rettighetsforskriften

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet vil innen 15. august sende et forslag til revidert forskrift på bred høring. Høringsfristen vil bli satt til 15. november.