Historisk arkiv

Styrket tilsyn med barnevernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Fra 1. januar 2010 har Statens Helsetilsyn overtatt det overordnede faglige ansvaret for tilsynet med barnevernet.

-Det er viktig for meg å være sikker på at barn får de tjenester og tiltak som de etter loven har krav på, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken. –Med denne omleggingen håper vi å sikre økt profesjonalitet, større uavhengighet og dermed økt tillitt til barnevernet hos brukere og publikum. Ikke minst betyr det også økt rettssikkerhet for de mange barn og unge som barnevernet har omsorgen for, uttalte Lysbakken i dag da statsråden var med på å markere at Statens Helsetilsyn har overtatt tilsynsansvaret for barnevernet.

Fylkesmannen skal fortsatt, på samme måte som i dag, utøve tilsynet. Dette innebærer at fylkesmannen fører tilsyn med barnevernvirksomheten i kommunene, med barneverninstitusjonene og med omsorgssentrene. Fra 1. januar i år skal fylkesmannen også føre tilsyn med sentre for foreldre og barn.

Det nye er at Statens helsetilsyn blir overordnet myndighet for fylkesmannen på barnevernsområdet. Dette innebærer bl.a. at Statens helsetilsyn skal bidra til en kontinuerlig overvåking av områder med fare for svikt. Helsetilsynet skal også ha ansvar for tilsynsmyndighetenes oppbygging og vedlikehold av kompetanse, og de skal ha ansvar for å innhente, oppsummere og videreformidle tilsynserfaringer.

Statens helsetilsyn er et profesjonelt overordnet faglig tilsyn med høy kompetanse. Ved å legge ansvaret for det overordnede faglige tilsynet med barnevernet til Helsetilsynet, ønsker regjeringen å styrke tilsynskompetansen. Dette vil også styrke samordningen av og metodeutviklingen i det statlige tilsynet på sentrale velferdsområder.