Historisk arkiv

Barn må bli hørt i barnevernsaker

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barn kan få oppnevnt en egen talsperson i barnevernssaker som behandles i fylkesnemnda. Formålet med talspersonsordningen er å gi barnet større mulighet til å få frem sine synspunkter.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet ønsker å tydeliggjøre talspersonens rolle i sitt forslag til endringer i ” forskrift om barnets talsperson i saker som skal behandles i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker”.

Det sentrale i forslaget er at talspersonen ikke skal gi en selvstendig mening i saken, men kun videreformidle barnets synspunkter.

Videre er det presisert at talspersoner bare skal oppnevnes dersom barnet selv ønsker det. Viktigheten av at samtalen mellom talspersonen og barnet skal være tilpasset barnets alder og modenhet er også understreket i forslaget. Forslaget er sendt ut på høring.

- Vi må lytte til barna, deres synspunkter og ønsker. En talsperson skal hjelpe barn å få frem sitt budskap i vanskelige situasjoner. At barnet blir hørt bidrar til at saken blir bedre opplyst og at barnets rettsikkerhet blir ivaretatt, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Ordningen med barnets talsperson trådte i kraft 1. januar 1994. Det er fylkesnemnda som oppnevner talsperson for barnet. Siden den tid har oppmerksomheten på barns medvirkning økt, og praktiseringen av ordningen har fulgt denne utviklingen. Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har derfor gjennomgått forskriften med sikte på å klargjøre talspersonens rolle og tydeliggjøre barns rett til deltakelse, slik at forskriften blir i bedre samsvar med praksis og FNs barnekonvensjon.

Høringsfristen er satt til 1. oktober 2011.