Historisk arkiv

Bedre ivaretakelse av barn på barnevernsinstitusjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) har revidert forskriften om rettigheter og bruk av tvang under opphold på barnevernsinstitusjon. Forskriften regulerer beboernes rettigheter og hvilke tvangstiltak og begrensninger institusjonen kan benytte overfor beboerne.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) har revidert forskriften om rettigheter og bruk av tvang under opphold på barnevernsinstitusjon. Forskriften regulerer beboernes rettigheter og hvilke tvangstiltak og begrensninger institusjonen kan benytte overfor beboerne.

 

Regulering av bruk av tvang på barnevernsinstitusjon er viktig, men også vanskelig. I høringsrunden fikk Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet mange innspill, blant annet fra ansatte ved ulike barnevernsinstitusjoner. Enkelte gav uttrykk for at det kunne være vanskelig å tolke dagens regelverk – hva som er lovlig og hva som er ulovlig. Bla på bakgrunn av dette, har forskriften nå blitt tydeligere når det gjelder adgangen til å bruke tvang, og begrensninger som allerede følger av gjeldende rett.

 

- Institusjonsansatte er barnas omsorgspersoner – de kommer i foreldrenes sted. Derfor er det svært viktig at barn og unge føler seg trygge og godt ivaretatt når de bor på barnevernsinstitusjon, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

 

Departementet har i liten grad utvidet muligheten til å bruke tvang fordi det i dagens lovverk er hjemler som ivaretar barns behov for omsorg og behandling.

 

- I noen situasjoner er det nødvendig å bruke tvang for å sikre at barnet får god nok omsorg. Tvangsbruk skal alltid begrunnes individuelt med utgangspunkt i hver enkelt barns eller ungdoms behov, sier statsråden.

 

Barn og unge på barneverninstitusjon har både større og mer omfattende atferds- og rusproblemer enn tidligere. I tillegg byr den samfunnsmessige utviklingen på nye utfordringer i å begrense ungdommers kontakt med nettverk som kan ha negativ påvirkning. BLD har på denne bakgrunn foretatt følgende endringer:

 

  • Vi har utvidet adgangen til rusmiddeltesting slik at alle beboere, uavhengig av plasseringsgrunnlag, får mulighet til å samtykke til urinprøvetaking.
  • Vi har utvidet adgangen til å foreta kroppsvisitasjon og ransaking. Nå gjelder også situasjoner der institusjonen har begrunnet mistanke om at beboer oppbevarer tyvegods, skadelige medikamenter, herunder dopingmidler, og brukerutstyr. Dette kommer i tillegg til dagens adgang til å kroppsvisitere og ransake for rusmidler og farlige gjenstander.
  • Vi har utvidet bestemmelsen om begrensninger i retten til telefonkontakt og lignende til å gjelde alle elektroniske kommunikasjonsmidler.
     
  • Vi har fjernet dagens adgang til å nekte beboerne å ta med seg mobiltelefon. Samtidig presiserer vi adgangen til å inndra elektroniske kommunikasjonsmidler som atferdsplasserte ungdom bruker i strid med fastsatte begrensninger.
     
  • Vi har utvidet bestemmelsen som gjelder bevegelsesbegrensninger for atferdsplasserte. Nå kan det også fastsettes begrensninger i adgangen til å bevege seg fritt innenfor institusjonen.
  • Vi har nedfelt et klart krav om at bruk av tvang og andre inngrep i den personlige integritet ikke skal benyttes i større grad enn det som er nødvendig. Andre fremgangsmåter skal være prøvd først. Barnets beste skal være et grunnleggende hensyn.

Forskriften trer i kraft 1. mars 2012.

 

Lenke til forskriften på lovdata