Historisk arkiv

Hvordan snakke med barn om katastrofen

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Statsrådene Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Anne-Grethe Strøm-Erichsen holdt i dag en pressekonferanse der de presenterte råd om hvordan man kan snakke med barn om katastrofen.

Statsrådene Kristin Halvorsen, Audun Lysbakken og Anne-Grethe Strøm-Erichsen holdt i dag en pressekonferanse der de presenterte råd om hvordan man kan snakke med barn om katastrofen.

-Mange barn er urolige og har spørsmål. Noen er direkte berørt, men alle barn er opptatt av dette. Samtidig er det mange foreldre som lurer på hvordan man skal snakke med barna. Vi er opptatt av at barna skal få ærlig informasjon, men også på en måte som gjør at de blir trygge. Vi ønsker å legge fram en del råd til voksne for hvordan vi alle kan bidra til det, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Etter en katastrofe vil barn og ungdom trenge sine nærmeste for samtaler og trøst og for å forstå og bearbeide opplevelser og inntrykk.
 
I denne situasjonen har vi følgende råd: 

  • Forsøk å være rolig. Bruk god tid på å snakke med barna om det som har skjedd, og forklare dem at det er greit å stille spørsmål og fortelle om det de er opptatt av. 
  • Ærlig og forståelig informasjon er viktig.  Sjekk at barna har forstått ved å spørre dem om deres mening og tanker.
  • Forsikre barna om at de er trygge, og tilbring mye tid sammen (utendørs aktiviteter, lesestunder eller lignende).  Vis omsorg og kjærlighet.
  • Fortell barnet positive ting om hjelpearbeidet og alt som gjøres for å hjelpe rammede.
  • Samtaler mellom voksne kan i unødvendig grad skremme barn, vær oppmerksom på hva barn overhører.  Begrens tilgang til mediadekningen både på internett, TV, radio og aviser (særlig TV-bilder kan forverre barns stressopplevelser).

Det ligger ytterligere informasjon og veiledninger på hjemmsidene til de berørte departementer og deres direktorater.