Historisk arkiv

Barn i barnevernet skal høres

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barna i barnevernet skal bli hørt og få være med på å bestemme over egne liv. Det er et viktig formål med lovendringene Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sender på høring i dag.

Barna i barnevernet skal bli hørt og få være med på å bestemme over egne liv. Det er et viktig formål med lovendringene Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sender på høring i dag.   

- Barnevernet er fellesskapets sikkerhetsnett for de mest utsatte barna. Nå gjør vi sikkerhetsnettet bedre og mer solid, sier barne-, likestillings- og integreringsminister Inga Marte Thorkildsen.

Barns medvirkning skal styrkes
Departementet har fått mange innspill, blant annet fra barn i barnevernet, om at de ikke høres godt nok. Departementet foreslår å innføre en ny overordnet bestemmelse i barnevernloven om barns medvirkning i alle forhold som berører barnet.

- I dag vet vi at barn ikke høres godt nok. Barn skal ha medvirking hele tida mens de er i barnevernet. Barnas synspunkter skal alltid være med i vurderingen av hva som er barnas beste. Vi vil også sørge for at barna i barnevernet får bedre rettsikkerhet. Forslagene til lovendringer som vi sender ut på høring i dag er viktige skritt på veien mot et bedre barnevern, sier statsråden.

Mer ansvar til kommunene
En evaluering av forvaltningsreformen fra 2004 har vist at ansvarsfordelingen mellom statlig og kommunalt barnevern er uklar. Dette skaper utfordringer ved samarbeidet og fører til at de samlede ressursene ikke utnyttes godt nok.

Departementet foreslår klarere ansvarsforhold mellom statlig og kommunalt barnevern. Dette innebærer at kommunenes faglige og økonomiske ansvar styrkes. Finansieringsordningen mellom statlig og kommunalt barnevern foreslås endret. Økte kommunale egenandeler kompenseres gjennom overføring av midler fra Bufetat til kommunene.

Bedre rettsikkerhet
Departementet foreslår å erstatte dagens tilsynsførerordning med et nytt og mer profesjonalisert tilsyn. Det foreslås at ansvaret for tilsyn med barn i fosterhjem legges til kommunene, ikke den enkelte barneverntjeneste. Kommunen sitt ansvar for å sikre faglig opplæring og veiledning av personene som skal utføre tilsynet skal fremgå eksplisitt i loven.

- Dagens tilsyn med barn i fosterhjem er ikke godt nok. Et bedre tilsyn er nødvendig for å ivareta barnas rettsikkerhet. Vi foreslår nå lovendringer som skal gi et mer profesjonalisert tilsyn bygget på anerkjent tilsynsmetodikk, sier Thorkildsen.

Bakgrunn for høringsnotatet:
I 2004 overtok staten de fylkeskommunale oppgavene i barnevernet. I forlengelsen av denne reformen ble Barne-, ungdoms- og familieetaten (Bufetat) etablert. Hovedmålet var å få et likeverdig barnevern i hele landet.

I 2010 ble det satt i gang en evaluering av reformen. Evalueringen ble gjennomført i 2010 og 2011 av ulike forsknings- og konsulentmiljøer. Departementet har også mottatt en rekke andre innspill om endringer i barnevernet. Blant annet fra Barnevernpanelet og Barnevernproffene, samt fra utvalg og arbeidsgrupper nedsatt av departementet.

Forslagene i dette høringsnotatet er en del av regjeringens barnevernløft. Barnevernløftet består av tre deler:

  • Ny organisering av barnevernet
  • Nye prioriteringer som barnevernet skal bygge arbeidet sitt på
  • Et ressursløft som innebærer en økning kommunale stillinger. I 2011 og 2012 øremerket regjeringen henholdsvis 240 og 290 millioner kroner til det kommunale barnevernet.

Les høringen her