Historisk arkiv

Barnevernet er evaluert

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Evalueringen av barnevernet er fullført. Nå skal barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) se spesielt på fordelingen av oppgaver og ansvar mellom statlig og kommunalt barnevern.

Evalueringen av barnevernet er fullført. Nå skal barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) se spesielt på fordelingen av oppgaver og ansvar mellom statlig og kommunalt barnevern.  

I 2004 ble forvaltningsreformen i barnevernet gjennomført ved at staten overtok ansvaret for det som hadde vært fylkeskommunale barneverntjenester. Departementet har satt i verk en stor evaluering av reformen. Det er utarbeidet fire delrapporter. Konsulentfirmaet Rambøll har deretter oppsummert disse og foretatt en toppanalyse av rapportene. Det er denne sluttrapporten som nå foreligger. 

De fire tidligere offentliggjorte rapportene kan leses her:

 

Kunnskapsbasert utvikling – til barns beste 

- Å gi barnevernsbarn et godt tilbud er blant våre viktigste oppgaver, sier statssekretær Kjetil Andreas Ostling i BLD.
- Regjeringen er opptatt av en kunnskapsbasert utvikling av barnevernet, slik at vi kan få et bedre barnevern til barns beste. Vi er derfor glad for at den oppsummerende rapporten nå er klar. Sammen med en rekke andre rapporter og utredninger har vi nå et godt kunnskapsgrunnlag når departementet skal vurdere nye reformer i barnevernet. Oppgave- og ansvarsfordelingen mellom statlig og kommunalt barnevern vil stå sentralt i et nytt lovforslag, sier Ostling.

De fire delrapportene Rambølls rapport bygger på, har blant annet sett på bruk av institusjoner og oppgave- og finansieringsansvar mellom statlig og kommunalt barnevern. De har også sett på samhandling mellom statlig og kommunalt barnevern og faglig og økonomisk styring av barnevernet. I sin analyse viser Rambøll til at den faglige og økonomiske styringen av barnevernet er i positiv endring. Samarbeidet med tilgrensede tjenester synes å ha blitt bedre. Det er i økende grad lagt rammebetingelser for å drive et godt kvalitativt arbeid i møtet med barn og foreldre, noe som har hatt en positiv effekt.

Rapporten peker blant annet på disse utfordringene:

  • En organisering av barnevernet på to nivå er krevende, og forutsetter at begge nivåer har felles faglig forståelse, vilje og evne til å samarbeide godt og tilstrekkelig kompetanse til å utføre sine oppgaver.
  • Forvaltningsnivåene må videreutvikle en felles forståelse om hvilke behov brukerne har, og hvordan disse behovene best kan møtes.
  • Det kan gjøres mer for å sikre at det statlige og kommunale barnevern innfrir sine lovpålagte oppgaver.

Les rapporten fra Rambøll her