Historisk arkiv

Endringer i adopsjonsloven på høring

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sender forslag til endringer i adopsjonsloven på høring. Det foreslås blant annet at sentrale krav til adoptivsøkere lovfestes, at samboere skal få lov til å adoptere og at adoptivsøkere må være under 42 år på søknadstidspunktet.

I NOU 2009: 21 Adopsjon - til barnets beste har et offentlig utvalg gjennomgått adopsjonsfeltet. Utvalget har kommet med en rekke forslag til endringer, men konkluderte samtidig med at det er behov for en full gjennomgang av adopsjonsloven.

På bakgrunn av dette har regjeringen høsten 2012 nedsatt et lovutvalg, som har fått i mandat å utarbeide forslag til en ny adopsjonslov, blant annet i lys av forslagene i NOU 2009: 21. Selv om et lovutvalg skal foreta en full revisjon av adopsjonsloven, mener departementet det er viktig at noen forslag til endringer i loven sendes på høring allerede nå.

I dag er de fleste krav til adoptivsøkere i form av retningslinjer. I NOU 2009:21 peker utvalget på at det er uklart hvorvidt slike retningslinjer er bindende eller veiledende, og foreslår at retningslinjene blir nedfelt i lov eller forskrift. Departementet foreslår derfor å lovfeste sentrale krav til adoptivsøkere. Dette gjelder blant annet krav om alder ved søketidspunkt og krav om deltakelse på adopsjonsforberedende kurs.

Forslag til lovendringer:

  • lovfesting av sentrale krav som stilles til adoptivsøkere for å få forhåndssamtykke til adopsjon av et barn fra utlandet.
  • adoptivsøkernes alder ved internasjonal adopsjon skal som hovedregel være under 42 år på søknadstidspunktet.
  • deltakelse på adopsjonsforberedende kurs ved internasjonal adopsjon gjøres obligatorisk.
  • regionene i Barne-, ungdoms- og familieetaten overtar oppgaven fra kommunene med å utrede adoptivsøkere.  
  • samboere skal kunne bli vurdert som adoptivforeldre på lik linje som ektepar. Dette forslaget har i praksis størst realitet når det gjelder nasjonale adopsjoner, som for eksempel stebarnsadopsjon, da mange land ikke tillater at samboere får adoptere.

Les høringsnotatet her