Historisk arkiv

Utvalg skal foreslå ny adopsjonslov

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen har nedsatt et offentlig utvalg som skal utrede forslag til ny adopsjonslov.

Professor Karl Harald Søvig fra Universitetet i Bergen leder utvalget, som ble utnevnt i statsråd i dag, fredag 28. september.  

I NOU 2009: 21 Adopsjon - til barnets beste har et tidligere offentlig utredningsutvalg gjennomgått adopsjonsfeltet. Utvalget konkluderte blant annet med at det er behov for å gå igjennom lov og annet regelverket for å gjøre det mer oversiktlig og tilgjengelig.

- Jeg er glad for at vi nå har fått nedsatt et lovutvalg som skal utrede forslag til en helt ny og bedre adopsjonslov. Dagens adopsjonslov er endret en rekke ganger de siste årene, men det er ikke tidligere foretatt en samlet gjennomgang av loven. Et klart og oversiktlig regelverk har stor betydning for alle involverte, sier statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Adopsjonsloven skal ivareta adoptivbarnet, biologiske foreldre og adoptivsøkere på en god måte. Et overordnet hensyn er å sikre at adopsjon gjennomføres til barnets beste og på en måte som ivaretar barnets grunnleggende rettigheter.

Lovutvalget har som mandat å regulere alle viktige problemstillinger på feltet. Målet er at regelverket skal være tilgjengelig og lett å forstå for alle parter i en adopsjonssak.

Utvalget skal levere sin innstilling innen 15. august 2014.  

Utvalgets mandat

Utvalgets sammensetning