Historisk arkiv

- Gratulerer med 100-årsdagen!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

- At kvinner fikk stemmerett på lik linje med menn, endret Norge mer enn noe annet vedtak i Stortinget har gjort. 1913 var det året Norge ble et ordentlig demokrati. Gratulerer med dagen, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen.

Statsråden skal i dag feire den allmenne stemmerettens 100-årsdag.

- Takk til alle kvinnene som har gått foran og vist vei. Mange har kjempet tøffe kamper på vegne av seg selv og sine døtre. Norske kvinner har fått en valgfrihet de fleste andre kvinner bare kan drømme om: abortlov, barnehager, krisesentre og lovverk mot familievold, likestillingslov, en av verdens aller beste foreldrepermisjonsordninger, kvotering av kvinner til maktarenaer i samfunnet. Ingenting av dette har kommet av selg selv, sier Thorkildsen.

Statsråden mener kampen for likestilling fortsatt er like viktig.

- Selv om Norge blir kåret til et av verdens mest likestilte land, er vi ikke i mål. All statistikk viser at vi har lang vei å gå. Kvinner jobber fortsatt i dårligere betalte yrker. Vi er stort sett underrepresenterte der viktige beslutninger fattes. Menn må fortsatt kjempe for å være likeverdige som fedre, mens gravide diskrimineres i arbeidslivet. Kampen mot alle former for vold og overgrep mot kvinner er en like aktuell sak i dag som da det første krisesenteret åpnet i 1978, sier likestillingsministeren.

Hun mener Stemmerettsjubileet er viktig for å lære av historien.

- Vi skal gjøre stas på pionerene og vise respekt for det de har oppnådd. Samtidig skal vi minne oss selv på at demokratiet vårt ikke er noe vi kan ta for gitt. Arbeidet for likestilling er ikke noe vi har vunnet en gang for alle. Vi må jobbe både nasjonalt og internasjonalt for mer likestilling og mer demokrati, sier Thorkildsen og legger til:

- Til dere som har kjempet og slåss for kvinners rettigheter: Det er deres dag i dag. Vi skal huske, og vi skal gi applaus til organisasjonene og enkeltpersonene som har gått i front og banet vei. Tusen takk og gratulerer med dagen!