Historisk arkiv

Flere flyktninger skal bosettes raskere i kommunene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen og KS (kommunesektorens organisasjon) inngår en forpliktende avtale om å bosette et rekordhøyt antall flyktninger. I avtalen som ble signert mandag er målet å bosette minimum 7500 personer i 2013, det er 1300 flere enn i fjor.

Regjeringen og KS (kommunesektorens organisasjon) inngår en forpliktende avtale om å bosette et rekordhøyt antall flyktninger. I avtalen som ble signert mandag er målet å bosette minimum 7500 personer i 2013, det er 1300 flere enn i fjor.

I årene som kommer økes tallet ytterligere, til 8 000 personer. Avtalen er et bredt samarbeid mellom KS og Regjeringen, ved Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet. Overføringene til kommunene i år til bosettings- og integreringsarbeid er på mer enn 8 milliarder kroner.

- Folk som har fått opphold i Norge må få en kommune å bo i. Jo raskere folk blir bosatt, jo raskere får de brukt sine ressurser. Langvarig tilværelse i mottak er ikke bra for noen, og særlig ikke for barn. Derfor er vi spesielt opptatt av å bosette barnefamilier raskt, sier barneminister Inga Marte Thorkildsen.

- Mangel på bolig er den viktigste årsaken til at kommunen ikke kan ta imot flere flyktninger. Bare i år har regjeringa styrket tilskuddet til utleieboliger for flyktninger med 44 millioner kroner og i boligmeldinga varsler vi at vi vil gi inntil 40 prosent støtte til utleieboliger for blant annet flyktninger, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete.

- Det er et mål at bosetting skjer raskest mulig etter at en person har fått opphold i Norge. Det er viktig både for de som har fått opphold og skal integreres i en kommune, men også for å sikre gjennomstrømming av beboere på et mottak, sier justisminister Grete Faremo.

Enslige mindreårige under 15 år vil bli bli prioritert i denne avtalen. Målet er at barn og barnefamilier ikke skal vente i mer enn tre måneder på mottak, og voksne uten barn i mer enn seks måneder. Avtalen gjelder ut 2015.