Historisk arkiv

Fritidstilbud for alle!

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

I et lokalmiljø er det viktig at kommunene i samarbeid med lag, foreninger og frivillige bidrar til å skape et variert fritidstilbud. Dette er en av hjørnesteinene i et inkluderende og godt lokalmiljø. Hva skal så til for å inkludere de som av forskjellige grunner ikke får deltatt, eller ikke finner seg til rette på de ulike fritidsarenaene?

I et lokalmiljø er det viktig at kommunene i samarbeid med lag, foreninger og frivillige bidrar til å skape et variert fritidstilbud. Dette er en av hjørnesteinene i et inkluderende og godt lokalmiljø. Hva skal så til for å inkludere de som av forskjellige grunner ikke får deltatt eller ikke finner seg til rette på de ulike fritidsarenaene?

I eksempelheftet Åpne møteplasser – Engasjement, fellesskap og en meningsfull fritid finner du eksempler på gode møteplasser for barn og ungdom. Møteplasser som stiller få eller ingen krav til barn og ungdom som ønsker å delta – enten det gjelder økonomi, spesiell kunnskap eller bestemte ferdigheter. Barndom har en egenverdi, det er ikke bare en vei til voksenlivet. Derfor må vi sørge for at alle skal kunne få delta ut fra egne premisser.

Eksempelheftet presenterer ni ulike former for åpne møteplasser som mottar støtte fra
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementets tilskuddsordning, Barne- og ungdomstiltak i større bysamfunn. Eksemplene er hentet fra Drammen, Sandnes, Bergen, Oslo, Trondheim, Tromsø og Sarpsborg.

Dette er prosjekter som har funnet fram til gode løsninger, som har gjort grep for å bygge ned terskelen for deltakelse og for å inkludere alle. Vi håper at det arbeidet de har fått til kan inspirere andre kommuner, fylkeskommuner eller frivillige lag til å satse på og utvikle nye former for møteplasser for barn og ungdom.

Heftet distribueres til alle landets kommuner.

Du kan laste ned heftet her.