Historisk arkiv

To nye barnehus

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen vil opprette to nye barnehus – et i Sandefjord og et i Bodø – og samtidig styrke tilbudet på landsbasis med 17 nye stillinger og 25 millioner kroner ekstra i år.

– Jeg er veldig glad for at det nå kommer barnehus i to regioner som har manglet dette tilbudet, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Inga Marte Thorkildsen. – Barnehusene er viktige for barns rettsikkerhet, og de to nye barnehusene vil gi barn utsatt for vold og overgrep bedre og raskere hjelp.

En evaluering av barnehusene viser at reisevei utover tre timer er avgjørende for om barnehusene blir brukt. Det er bakgrunnen for at regjeringen nå oppretter et barnehus i Salten/Helgelandsregionen og et i Vestfold/Telemark. Med de siste to barnehusene vil det være barnehus i alle helseregionene.

Statens Barnehus Oslo
Bemanningen ved barnehuset i Oslo skal mer enn dobles - fra 9 til 19 stillinger. I tillegg skal de få større lokaler. I fjor fikk over 600 barn hjelp ved barnehuset, som dekker seks politidistrikt og 13 tingretter. Resten av stillingene vil bli fordelt av Politidirektoratet etter en vurdering av behov.

Helårsvirkningen av den nasjonale satsingen på barnehus er på om lag 30 millioner kroner. Med dette følger regjeringen opp anbefalingene i evalueringen av Statens Barnehus fra oktober 2012. Det skal også settes ned en arbeidsgruppe som skal utarbeide felles retningslinjer for driften av barnehusene og vurdere tilsynsbehovet.

Ti barnehus
– Regjeringen har fått på plass et godt tilbud i alle helseregioner hvor barn utsatt for vold og overgrep får hjelp, omsorg og behandling. Med Sandefjord og Bodø vil vi ha etablert ti statlige barnehus og vi tar sikte på oppstart allerede 1. september i år, sier justis- og beredskapsminister Grete Faremo.

Regjeringen har siden 2007 etablert barnehus i Trondheim, Tromsø, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Hamar, Oslo og Ålesund.

Jonas Gahr Støre, Grete Faremo, Inga Marte Thorkildsen på Barnehuset i Oslo. (Foto: BLD)