Historisk arkiv

Hilsningstale til Barne- og ungdomstinget 2007

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Tale fra statsråd Karita Bekkemellem til Barne- og ungdomstinget 2007. De frivillige organisasjonene samler mer enn tre hundre tusen medlemmer bestående av barn og ungdom.

Sjekkes mot fremførelse

Kjære Barne- og ungdomsting,

Takk for invitasjonen! Det er en ære å få stå her på representantskapsmøtet til paraplyorganisasjonen som samler de fleste landsdekkende frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene i Norge.

Det å kunne komme til Barne- og ungdomstinget er noe jeg prioriterer svært høyt. Jeg hadde dessverre ikke anledning til å komme hit i fjor. I år kolliderer Barne- og ungdomstinget med Arbeiderpartiets landsmøte, så jeg skulle egentlig ikke kunne vært her i år heller. Men her står jeg.

Jeg står her foran lederne i frivillige organisasjoner som samler mer enn 300 000 (tre hundre tusen) medlemmer – barn og ungdom. Det gjør meg ydmyk. Betydningen av den jobben dere gjør i de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene kan ikke bli understreket nok. Dere er kjempeviktige!

Nå skal ikke dette bli en tale der jeg bare står her og roser organisasjonene opp i skyene.

Men dere er jo så flinke og gjør så mye bra, så jeg må derfor få lov til å bruke litt av taletiden min på å rose dere for det flott arbeidet dere gjør. Men så skal jeg selvsagt ha fokus på regjeringens politikk.

Jeg ønsker imidlertid også å si noen ord om en svært viktig sak som jeg vet opptar mange her.

I forrige uke stilte en modig ung muslimsk kvinne seg i bresjen for en offentlig debatt om kvinners rolle i Islam og i muslimske miljøer. Kadra brukte sin ytringsfrihet til å sette fokus på en viktig problemstilling – svaret var svært skarpt, og jeg vet at mange med meg reagerte på enkelte uttalelser, men ikke minst på det forferdelige overfallet hun ble utsatt for. Anders Giæver i VG skrev dagen etter overfallet at Kadra og andre med henne nå måtte få 4 millioner livvakter – det er jeg hjertens enig i!

Jeg syntes det er viktig at vi også snakker om dette her på BUT. Mange av dere har vært engasjert i å få til en bedre integrering i samfunnet gjennom deres organisasjoner. Her er prosjekter som åpen og inkluderende viktig – men ikke minst er det også viktig at dere deltar som samfunnsaktører i denne debatten. Vi må få til en klarere dialog med de muslimske miljøene, men også med flere av våre innvandingsmiljøer. Jeg er overbevist om at det viktige integreringsprosjektet i Norge bare kan lykkes om vi får til en felles forståelse av kvinner og barns stilling. Her må alle delta i den debatten. Og Kadra bør få en klar støtteerklæring fra 300.000 engasjerte ungdom.
 
Det har vært et begivenhetsrikt år siden forrige Barne- og ungdomsting.

Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalget leverte NOU’en ”Fritid med mening” i juni i fjor. Denne rapporten kommer med en rekke anbefalinger omkring rammevilkårene for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Rapporten slår fast den viktige betydningen som barne- og ungdomsorganisasjonene har, og den presenterer en rekke anbefalinger for hvordan den statlige støttepolitikken kan styrkes ytterligere for disse organisasjonene. NOU’en foreslår også prinsipper for et nytt regelverk.

Denne utredningen fra Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalget var, som dere alle vet, ute på høring sist høst. Vi fikk inn mange gode innspill fra barne- og ungdomsorganisasjonene, og disse veier selvfølgelig tungt i den videre arbeidet med å styrke rammevilkårene for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Jeg vil bruke en del av taletiden min på å snakke om departementets oppfølging av NOU’en ”Fritid med mening”, men la meg få komme tilbake til dette om litt.

Jeg sa at det har vært et begivenhetsrikt år. Det er nemlig mye som skjer på frivillighetsfeltet for tiden, og som jeg vet opptar dere.

Jeg tenker da spesielt på prosesser som skjer i regi av Kultur- og kirkedepartementet, som jo har ansvaret for den overordnede frivillighetspolitikken. Stikkordene her er frivillighetsregister og frivillighetsmeldingen. Men det gjelder også Tron-utvalget som er nedsatt av Kunnskapsdepartementet for å utrede studieforbundenes rolle og utvalget som er nedsatt av Finansdepartementet som skal komme med forslag til en momskompensasjonsordning for de frivillige organisasjonene.

Når det gjelder frivillighetsregisteret, så leverte Barne- og likestillingsdepartementet en høringsuttalelse til Kulturdepartementet i fjor høst. Denne uttalelsen understreket sterkt at et fremtidig frivillighetsregister må ta spesielle hensyn som ivaretar barne- og ungdomsorganisasjonenes interesser. Det gjelder spesielt mekanismer for at lokallag skal kunne registrere seg i det nye registeret, og at disse må gjøres så enkle og ubyråkratiske som mulig. Barne- og likestillingsdepartementet har hatt møter med Kulturdepartementet i etterkant av høringsrunden, og vi tror at man har funnet en løsning der det Frivillighetsregisteret som nå skal opprettes ivaretar behovene og interessene til barne- og ungdomsorganisasjonene.

Når det gjelder Stortingsmeldingen om frivillighet, som Kulturdepartementet har sagt skal ferdigstilles i vår, og når det gjelder Finansdepartementet sitt utvalg om momskompensasjon til frivilligheten, så følger Barne- og likestillingsdepartementet begge disse prosessene. Dette gjelder også utvalget som skal utrede studieforbundenes rolle, der min egen statssekretær, Kjell Erik Øie, har hatt møte med utvalgslederen og der de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonenes rolle som læringsarenaer og brukere av voksenopplæringsmidler stod på dagsordenen.

Når det gjelder den videre oppfølgingen av alle disse prosessene, med tanke på å sikre at barne- og ungdomsorganisasjonenes interesser og rammevilkår blir tatt hensyn til, så vet jeg at jeg har nære allierte i mine regjeringskolleger Trond Giske, Øystein Djupedal og Kristin Halvorsen. De frivillige organisasjonenes betydning står høyt på denne regjeringens agenda!

Et viktig budskap som kommer tydelig frem i NOU’en ”Fritid med mening” er nettopp at det er et behov for å ha en god koordinering mellom Barne- og likestillingsdepartementet og andre departement for å sikre gode rammevilkår for de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Dette er et koordineringsansvar jeg tar på alvor, og en viktig oppgave for meg og mitt departement blir også i fremtiden å følge opp dette ansvaret!

Som jeg startet med å si så hadde jeg ikke anledning til å delta på fjorårets Barne- og ungdomsting. Men jeg husker at fjorårets arrangement hadde en svært internasjonal ramme, og at min kollega Erik Solheim fant veien ut til Sundvolden i fjor.

Jeg vil berømme organisasjonene for deres internasjonale engasjement. Det internasjonale arbeidet som skjer i regi av barne- og ungdomsorganisasjonene er viktig! Dette er med på å fremme kunnskap om og interesse for verden omkring oss til den oppvoksende generasjon av unge, og det gir mange en mulighet til å reise til, eller motta besøk fra, andre land. Jeg har merket meg at LNU og medlemsorganisasjonene i sitt internasjonale arbeid fokuserer mye på retten til å organisere seg i land som fremdeles er i en demokratisk utvikling eller som har det jeg vil kalle et ”demokratisk underskudd”. Jeg har blant annet fått med meg at en av resolusjonene det skal stemmes over på Barne- og ungdomstinget omhandler de frivillige organisasjonenes rolle i Colombia. Dette er viktig! 

Det er den viktige betydningen av dette arbeidet som gjorde at vi økte den internasjonale grunnstøtten med 20 prosent i 2006, slik at den samlede potten nå er på tre millioner kroner.

Gjennom vårt tette samarbeid med EU er Norge med i EU sin ungdomssatsing.

Det nye ungdomsprogrammet, som heter ”Youth in Action”, eller ”Aktiv Ungdom” på norsk, ble lansert rett før påske og varer frem til 2013. Dette er en videreføring og utvidelse av ungdomsprogrammet ”UNG i Europa”. De kommende årene vil Norge motta mellom 14 og 15 millioner kroner hvert år som vi skal benytte til prosjekter hvor barn og ungdom som bor i Norge er med. Det er i stor grad opp til dere som er her og andre aktører på barne- og ungdomsområdet å gi barn og ungdom i Norge muligheten til å ta del i det europeiske samarbeidet. Jeg håper dere bruker mulighetene dette gir dere til fulle!

La meg så komme tilbake til departementets oppfølging av Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalgets innstilling, NOU 2006:13 ”Fritid med mening”.

Mandatet til utvalget var å ta en bred gjennomgang av støttepolitikken overfor de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene. Det har utvalget gjort. Det har blitt en god utredning, som gir et godt grunnlag for å ta en bred gjennomgang av rammevilkårene overfor organisasjonene.

Det å presentere prinsipper for et nytt og bedre regelverk for grunnstøtte var en viktig – men allikevel bare en del – av utvalgets oppgave. Utvalget berører mange andre tema som berører organisasjonene, presenterer problemstillinger som henvender seg til flere ulike departement og gir en rekke anbefalinger. Departementet arbeider nå med å gjennomgå alle anbefalingene. Totalt 86 høringsuttalelser har kommet inn fra til sammen 100 høringsinstanser. Dette krever en grundig gjennomgang og mye arbeid.

Men jeg ønsker imidlertid å benytte anledningen, nå som jeg er her på Barne- og ungdomstinget, til å kvittere ut et par saker allerede nå:

Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalget anbefaler at de partipolitiske ungdomsorganisasjonene flyttes over til Barne- og likestillingsdepartementets tilskuddsordning for grunnstøtte. Dette er en anbefaling jeg IKKE ser det formålstjenelig å følge. Jeg kommer derfor IKKE til å gå inn for at forvaltningen av grunnstøtten til de partipolitiske ungdomsorganisasjonene skal endres.

Grunnen til dette er at alle ungdomspartiene, med unntak av ett, ønsket å beholde dagens ordning, der de får sin støtte utmålt på bakgrunn av moderpartienes oppslutning ved stortingsvalg. Jeg synes det har vært viktig å høre på hva de berørte organisasjonene har å si i denne saken, og har valgt å rette meg etter deres ønske.

Når det gjelder Frifond, så foreslår utvalget at Fordelingsutvalget skal overta forvaltningen av ”Frifond Organisasjon” og at Ungdom & Fritid skal overta forvaltningen av ”Frifond Barn og unge”. I dag er det LNU som forvalter begge disse ordningene.

Jeg ønsker IKKE å gjøre noe med forvaltningen av Frifond. Jeg synes ordningen fungerer godt slik den gjør i dag, og det er jo ikke mer en litt over to år siden hele Frifond-ordningen ble samlet i Kulturdepartementet. Slik jeg ser det forvalter LNU frifond på en god måte. Jeg ser det derfor ikke som hensiktsmessig å ta opp denne diskusjonen igjen nå.

Så gjelder det nye regelverket for grunnstøtte. Flertallet av organisasjonene som er representert i denne salen avga høringsuttalelse i denne saken, og jeg vet at det er noe som opptar dere alle.

La det være sagt med én gang: jeg vil følge opp Barne- og ungdomsorganisasjonsutvalget sin anbefaling om å utarbeide et nytt regelverk for grunnstøtte. Embetsverket i mitt departement jobber aktivt med dette, og jeg og resten av politisk ledelse er involvert i arbeidet.

Det viktigste for oss i denne prosessen er å få på plass et stabilt og godt regelverk som både organisasjonene og departementet er fornøyd med, og som kan ligge til grunn for fordeling av grunnstøtte i årene som kommer uten at det blir utsatt for endringer hvert annet eller tredje år! Jeg ønsker å fortsette den gode dialogen med dere omkring regelverket, og jeg lover at dere vil få departementets utkast til nytt regelverk på høring før det blir ferdigstilt.

Da vil jeg gjerne avslutte med å ønske dere alle et riktig godt representantskapsmøte! Jeg ser frem til å samarbeide med det nye LNU-styret og alle barne- og ungdomsorganisasjonene i tiden som kommer!

Da har jeg tid til noen spørsmål før jeg må tilbake til Arbeiderpartiets landsmøte.