Historisk arkiv

Gode barnevernsinstitusjoner viktig

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Av statssekretær Kjell Erik Øie

Innlegg fra statssekretær Kjell Erik Øie: I dag går generalsekretær i Organisasjonene for Private Barnevernstiltak, Marianne Wahlstrøm, til angrep på de nye statlige barneverninstitusjonene for ungdom med alvorlige atferdsvansker, MultifunC. Dette er en gal fremstilling på alle plan.

- Skivebom av Marianne Wahlstrøm

Gode barnevernsinstitusjoner viktig

Av statssekretær Kjell Erik Øie, Barne- og likestillingsdepartementet

I dag går generalsekretær i Organisasjonene for Private Barnevernstiltak, Marianne Wahlstrøm, til angrep på de nye statlige barneverninstitusjonene for ungdom med alvorlige atferdsvansker, MultifunC (Multifunksjonell Behandling i Institusjon og Nærmiljø). Hun hevder at tiltaket er blitt et prestisjeprosjekt, og at barnevernet bruker 100 millioner på 20 barn. Dette er en gal fremstilling på alle plan.

For det første, er tallene som brukes feil. Per dags dato er det 20 barn i 5 institusjoner. Institusjonene er i en opprettingsfase, og når alle de seks institusjonene er i full drift, skal de gi tilbud til 80 barn, hvorav 40 er i MulitfunC - institusjonene og 40 er i ettervern.

At en generalsekretær fra en privat institusjon heller ønsker kommersiell drift enn at staten driver i stedet, er ikke så merkelig. Til nå har de private kommersielle institusjonene nesten hatt monopol på tilbudet til disse faglig krevende ungdommene. Så langt kan man ikke dokumentere spesielt god effekt på tradisjonell institusjonsbehandling av ungdom med adferdsvansker verken i Norge eller andre land.

De nye Multifunc institusjonene ble startet i fjor og baserer seg på internasjonal forsking. For å hjelpe denne gruppen barn som har store adferdsvansker, følges institusjonene nøye opp i et eget prosjekt og kvalitetssikringsteam. Vi ønsker barnevernsinstitusjoner som gir riktig og god hjelp. Vi følger arbeidet med stor oppmerksomhet og interesse.