Høringsbrev

Høring - Endring av likestillingsloven § 4 - forbud mot å spørre om graviditet

Barne- og likestillingsdepartementet sender med dette på høring forslag til endring av likestillingsloven § 4. Departementet foreslår i høringsnotatet et uttrykkelig lovforbud mot å spørre om graviditet og familieplanlegging.

Bestemmelsen foreslås tatt inn som et nytt tredje ledd i likestillingsloven § 4:

I ansettelsesprosessen, herunder under intervju, må ikke arbeidsgiver be om at søkerne skal gi opplysninger om graviditet eller familieplanlegging. Arbeidsgiver må heller ikke iverksette tiltak for å innhente slike opplysninger på annen måte

Det foreslås også tilføyelser i likestillingsloven § 3 annet ledd nr. 2 for å presisere at spørsmål om graviditet og familieplanlegging regnes som direkte diskriminering:

2. Setter en kvinne i en dårligere stilling enn hun ellers ville ha vært på grunn av graviditet eller fødsel, eller setter en kvinne eller en mann i en dårligere stilling enn vedkommende ellers ville ha vært på grunn av utnyttelse av permisjonsrettigheter som er forbeholdt det ene kjønn. Tilsvarende skal spørsmål om graviditet eller familieplanlegging i ansettelsesprosessen regnes som direkte diskriminering.

For ytterligere å skjerpe vernet mot graviditetsdiskriminering foreslås begrensningen i likestillingsloven § 3 annet ledd første punktum i.f. fjernet:

2. Setter en kvinne i en dårligere stilling enn hun ellers ville ha vært på grunn av graviditet eller fødsel, eller setter en kvinne eller en mann i en dårligere stilling enn vedkommende ellers ville ha vært på grunn av utnyttelse av permisjonsrettigheter (som er forbeholdt det ene kjønn). Tilsvarende skal spørsmål om graviditet eller familieplanlegging i ansettelsesprosessen regnes som direkte diskriminering.

Departementet ønsker høringsinstansenes syn på hvilke opplysninger som bør omfattes av forbudet, og hvordan et slikt forbud kan utformes.

Vedlagt følger høringsnotat og en liste over høringsinstanser. Departementet ber om at høringsinstansene vurderer underliggende etaters behov for å uttale seg.

Barne- og likestillingsdepartementet ber om høringsinstansenes syn på forslaget til endringer likestillingsloven innen 18. november 2008.  Departementet ber om at uttalelsene også sendes på e-post til departementet i Word-format (eller tilsvarende), slik at de kan tilrettelegges for synshemmede på nett.

Med hilsen

Arni Hole
Ekspedisjonssjef

                                                                    Trond Ødegaard Christensen
                                                                    Avdelingsdirektør