Høringsbrev 26.05.11

Deres ref Vår ref Dato 201101407-/LFO 26.05.2011

Høring - Forslag til revidert forskrift om barnets talsperson i saker som skal behandles i fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker.

Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sender med dette på høring forslag til revidert forskrift om barnets talsperson i saker som skal behandles i fylkesnemnda. Høringsnotatet følger vedlagt. Høringsnotatet er også å finne på departementets hjemmeside, www.regjeringen.no, under overskriften Dokumenter og underoverskrift Høringer.

Det følger av barnevernloven § 7-9 at fylkesnemnda kan oppnevne en egen talsperson for barnet i saker som skal behandles for nemnda. I forskrift av 22. desember 1993 nr. 1430 er det gitt nærmere presiseringer om gjennomføringen av denne ordningen, herunder bestemmelser om oppnevning av talsperson og talspersonens oppgaver og rolle.

Formålet med talspersonsordningen er å gi barnet større mulighet til å få frem sine synspunkter i saker som skal behandles for fylkesnemnda. At barnet kan bli hørt bidrar til at saken blir bedre opplyst og til at barnets rettsikkerhet blir ivaretatt. Å benytte seg av en talsperson er en måte for barnet å få uttrykt sin mening på, jf. FNs barnekonvensjon artikkel 12 og barnevernloven § 6-3.

Ordningen med barnets talsperson trådte i kraft 1. januar 1994. Siden den tid har fokuset på barns medvirkning økt, og praktiseringen av ordningen har fulgt denne utviklingen. Departementet har i flere sammenhenger gitt uttrykk for at det er behov for å gjennomgå regelverket om barnets talsperson. I forbindelse med arbeidet med å gjennomgå forskriften har vi mottatt innspill fra relevante aktører som har påpekt behovet for endringer. Departementet har gjennomgått forskriften med sikte på å klargjøre talspersonens rolle. Videre er barnets rett til deltakelse i egen sak søkt tydeliggjort. De foreslåtte presiseringer og endringer vil etter departementets oppfatning sikre at forskriften blir i bedre samsvar med praksis og FNs barnekonvensjon.

Departementet foreslår blant annet å endre forskriften slik at den samsvarer med barnevernloven § 6-3 første ledd som sier at et barn som er fylt 7 år, og yngre barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, skal informeres og gis anledning til å uttale seg før det tas avgjørelse i sak som berører ham eller henne. Vi foreslår også å innta i forskriften at barnets ønske skal tillegges stor vekt ved vurderingen av om talsperson skal oppnevnes. Dersom barnet ikke ønsker en talsperson, mener departementet at dette skal være avgjørende. Barnet har en rett, men ingen plikt til å uttale seg. Vi ønsker derfor å presisere i forskriften at barnet når som helst kan ombestemme seg om hvorvidt det ønsker å benytte seg av en talsperson.

Departementet foreslår også endringer knyttet til talspersonens oppgaver. Talspersonen skal ikke lenger gi sin selvstendige mening i saken, men kun formidle barnets synspunkter og mening. Vi ønsker videre å innta i forskriften at talspersonen skal forsikre seg om at barnet forstår hva ordningen innebærer og at talspersonen skal vurdere om barnet fortsatt ønsker å uttale seg gjennom en talsperson. Det er også foreslått å presisere i forskriften at samtalen med barnet skal tilrettelegges etter dets alder og modenhet.

Vi ber om høringsinstansenes syn på de foreslåtte presiseringer og endringer.

 Høringsfristen er 1. oktober 2011.

Liste over høringsinstansene følger vedlagt. Høringsinstansene bes selv å forelegge forslaget for eventuelle etater, organer og relevante aktører. Høringsuttalelsene sendes til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Barne- og ungdomsavdelingen, postboks 8036 Dep., 0030 OSLO.

Med hilsen Tone G. Smith (e.f.)
                                                                    Lise Gundersby