Historisk arkiv

Lovavdelingen:

Barne- og likestillingsministeren ikke inhabil ved tilsetting av barneombud

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Statsråd Manuela Ramin-Osmundsen besluttet i går å be Lovavdelingen i Justisdepartementet vurdere hennes habilitet i forhold til tilsetting av barneombud. Beslutningen ble tatt etter at det ble reist spørsmål i medier og i det politiske miljø om dette. Lovavdelingens konklusjon foreligger nå. Konklusjonen er at barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen ikke var inhabil til å behandle saken om tilsetting av nytt barneombud.

- Jeg er glad for at Justisdepartementets lovavdeling nå har bekreftet at jeg ikke var inhabil i forbindelse med tilsettingen av Ida Kraby. Under hele denne prosessen har jeg vært åpen om at jeg kjenner Kraby og har møtt henne flere ganger i formelle og uformelle sammenhenger. De siste dagers omtale av møter i mediene er eksempler på dette. Samtidig har jeg understreket at vi ikke er nære venner og at det derfor ikke er grunnlag for inhabilitet., sier Manuela Ramin-Osmundsen.

Statsråden har gitt en redegjørelse som er gjennomgått i brevet den 13.02.08 fra Lovavdelingen. Ramin-Osmundsen har redegjort for sine formelle og uformelle møter med Ida Kraby over en periode på nær 20 år.

- Lovavdelingen bygger på en grundig gjennomgang jeg foretok i går kveld og i dag tidlig. Jeg har etter beste evne foretatt en systematisk gjennomgang av mitt bekjentskap med Ida Kraby i de vel 20 årene som har gått siden vi første gang møttes. En slik gjennomgang skulle jeg ha foretatt allerede da mediene begynte å spørre om de enkelte eksemplene og det tar jeg selvkritikk på. Det er viktig å få konstatert at Lovavdelingen ikke har kommet til noen annen konklusjon enn det vi selv la til grunn.

-------

Lovavdelingens vurdering som PDF