Historisk arkiv

Regjeringen vil styrke entreprenørskap blant kvinner

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Regjeringen styrker satsingen på kvinnelige entreprenører, og la 11. februar fram en handlingsplan for mer entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner blir entreprenører, og at de utgjør minst 40 prosent av nye entreprenører innen fem år.

Regjeringen styrker satsingen på kvinnelige entreprenører, og la 11. februar fram en handlingsplan for mer entreprenørskap blant kvinner. Målet er at flere kvinner blir entreprenører, og at de utgjør minst 40 prosent av nye entreprenører innen fem år.

NETT-TV: Lansering av handlingsplan for økt entreprenørskap blant kvinner

– Handlingsplanen har et ambisiøst, konkret og tidsfestet mål. Sju departementer og åtte statsråder har samarbeidet om denne planen, og det viser at vi har en helhetlig og samordnet tilnærming, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

Han la fram handlingsplanen sammen med barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen og kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa.

– Kvinner er underrepresentert blant entreprenører i Norge. Det er alvorlig. Kvinner har  en høy yrkesdeltakelse og utgjør tre av fem studenter ved universitetet, og nå er det på tide at kvinner også får en større rolle som entreprenører. Det gir økt mangfold blant entreprenørene og bidrar til større verdiskaping i næringslivet, sier Dag Terje Andersen.

Totalt 12 tiltak er presentert i handlingsplanen. Mange av disse er rettet inn mot regjeringens virkemiddelapparat (Innovasjon Norge, Norges forskingsråd og SIVA). Regjeringen vil blant annet at virkemiddelapparatet prioriterer kvinner som målgruppe og aktivt arbeider for å øke andelen kvinner i alle program og tjenester.

Regjeringen vil også gi rett til svangerskapspenger og foreldrepenger med 100 prosent dekning inntil 6 G for selvstendig næringsdrivende.

– Å sikre at selvstendig næringsdrivende får full foreldrepengerett er et viktig likestillingstiltak. Regjeringen vil legge bedre til rette for at selvstendig næringsdrivende, både mødre og fedre, kan kombinere jobb og omsorg for barn. Vi vil bruke politikken til aktivt å arbeide for mer likestilling, også i næringslivet, slik at  etablerere får tryggere vilkår i framtiden, sier barne- og likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen.

– Kvinner besitter mye gründerkompetanse som Norge ikke kan la være å utnytte, understreker hun.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa sier handlingsplanen også legger til rette for mer verdiskaping i distriktene:

– For meg er det grunnleggende at retten og muligheten til å leve sitt liv og realisere seg selv skal være uavhengig av kjønn og bosted. Like muligheter til valg av arbeid og bosted er avgjørende for bosetting og verdiskaping i hele landet. Derfor er satsingen på entreprenørskap blant kvinner viktig i distrikts- og regionalpolitikken, sier Kleppa. 

Oversikt over tiltakene i planen:

  1. Rett til svangerskapspenger og foreldrepenger med 100 prosent dekning inntil 6 G for selvstendig næringsdrivende.
  2. Ny støtteordning for små nyetablerte vekstbedrifter i det distriktspolitiske virkeområdet (NyVekst).
  3. Forsterket prioritering av kvinner i virkemiddelapparatet (Innovasjon Norge, Noregs forskingsråd og SIVA) – felles tekst i tildelingsbrev og mål for prosentdel kvinner.
  4. Forsterket satsing på nettverkskreditt i regi av Innovasjon Norge.
  5. Forsterket kvinnesatsing i Innovasjon Norge.
  6. Ny kvinnesatsing i VRI-programmet (Virkemidler for regional innovasjon) til Norges forskningsråd.
  7. Ny kvinnesatsing i Inkubatorprogrammet til SIVA.
  8. Forsterket vekt på målgruppene kvinner og ungdom i forvaltningen av regionale utviklingsmidler.
  9. Ny mentorordning for unge etablerere i regi av Innovasjon Norge.
  10. Forsterket satsing på førstelinjetjeneste for næringsutvikling i kommunene.
  11. Satsing for å få flere menn til å ta ut mer enn fedrekvoten.
  12. Nytt forskningsprogram om entreprenørskap og kvinner som entreprenører.

Les mer i Handlingsplan for meir entreprenørskap blant kvinner.