Historisk arkiv

Rapport om de nye bidragsreglene:

Noe økt samvær, flere blir enige

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Flere private avtaler, bidrag som i større grad ivaretar barnas behov og økt antall samværsdager tyder på at bidragsreformen har virket etter hensikten, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt i en kommentar til sluttrapporten fra forskningsprosjektet ”Samvær og bidrag” (2002-2004).

- Flere private avtaler, bidrag som i større grad ivaretar barnas behov og økt antall samværsdager tyder på at bidragsreformen har virket etter hensikten,  sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt i en kommentar til sluttrapporten fra forskningsprosjektet ”Samvær og bidrag” (2002-2004).


Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserte sluttrapporten fra prosjektet mandag. – Jeg ser på rapporten med stor interesse. Det er et omfattende materiale, som gir oss grunn til å tro at reformen fra 2003 stort sett har virket slik vi har håpet. Men på noen områder kunne vi ønske en raskere utvikling, sier Anniken Huitfeldt.

Sluttrapporten viser at det er blitt flere private avtaler – uten å be om hjelp fra det offentlige - og mer varierte bidrag, i samsvar med barnas behov. Det er også blitt noen flere samværsdager i gjennomsnitt per måned. Forskerne mener det er litt for tidlig å hevde at reformen har bidratt til mer samvær. Men undersøkelsene viser at samværet utvikler seg i riktig retning. Likeledes at konfliktnivået mellom foreldre flest heller blir noe mindre enn at det øker.

- Vi håper at denne utviklingen vil fortsette og skal følge nøye med fra departementets side. En slik reform må få virke over en viss tid før vi kan vurdere resultatene fullt ut. Men allerede før jul håper jeg at Stortinget skal få behandlet våre forslag til forbedringer i bidragsordningen, sier barne- og likestillingsministeren.

- Vi vil fortsatt følge med i hvordan foreldresamarbeidet etter samlivsbrudd utvikler seg, og vil helt sikkert ha behov for å kartlegge dette igjen når reformen har virket i noen år til, avslutter Huitfeldt.