Historisk arkiv

”Med fokus på barnet – en gjennomgang av barnelovens regler om foreldreansvar”

Utredning fra Barnelovutvalget

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mottok i dag Barnelovutvalgets utredningen fra utvalgets leder jusprofessor Asbjørn Strandbakken.

Utvalget har en rekke forslag til endringer i dagens barnelov. Blant de mest sentrale er:

  • Adgangen til å beslutte innenlands flytting med barnet legges inn under foreldreansvaret. Ved felles foreldreansvar må derfor begge foreldre etter et samlivsbrudd være enige dersom flytting med barnet skal kunne skje. Samtykke er imidlertid bare påkrevd der en samværsordning er etablert. Dessuten skal flytting kunne skje dersom dette er til barnets beste. Det foreslås samtidig at flyttespørsmålet skal kunne prøves rettslig dersom foreldrene ikke makter å bli enige.
  • Samværsnormen i barneloven, som gjelder for foreldre som avtaler ”vanlig samværsrett”, foreslås å omfatte totalt fem overnattinger per 14 dager. Det foreslås videre at vanlig fordeling av sommerferie blir tre uker hos hver av foreldrene, mens antall ferier utvides til også å inkludere høst- og vinterferier.
  • Delt bosted. Foreldre må stå fritt til å avtale den bostedsløsning som passer dem og barnet best. Det skal ikke være noe lovregulert utgangspunkt om barnets bosted etter et samlivsbrudd. Domstolene skal gis adgang til å kunne idømme delt bosted.
  • Endre reglene om helsehjelp til barnet, slik at det skal være tilstrekkelig med samtykke fra én forelder når helsehjelp til barnet fremstår som nødvendig.



Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt mottok Barnelovutvalgets utredning fra utvalgets leder jusprofessor Asbjørn Strandbakken.
Foto: Henrik Mevold

- Regler som berører barn må i større grad utformes med barnets perspektiv for øye, og ikke foreldrenes. Lovverket må ta hensyn til at det er foreldrene som må tilpasse seg barnets situasjon etter et samlivsbrudd og ikke omvendt, sier Strandbakken.

- Vårt mål er at barn skal få god kontakt med begge foreldre etter samlivsbrudd. Barna behøver trygge rammer og forutsigbarhet. Sjelden er følelsene sterkere enn ved samlivsbrudd, og meningene er mange. Nå skal Barnelovutvalgets innstilling på en bred høring og vi ser frem til flere innspill. Disse vil vi ta med i arbeidet, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

En proposisjon vil tidligst bli oversendt Stortinget våren 2009.

 

Mer informasjon