Historisk arkiv

Forslag om endring i barnevernloven

Åpner for åpen adopsjon

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

Åpen adopsjon medfører at barnet har mulighet til en begrenset kontakt med sine biologiske foreldre etter at det er adoptert av sine fosterforeldre. Åpen adopsjon skal kun benyttes i de tilfeller der dette vil være til barnets beste og fosterforeldrene samtykker.

Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker kan i dag samtykke til at fosterforeldre får adoptere sitt fosterbarn, uten de biologiske foreldres samtykke. Ved en slik adopsjon brytes alle juridiske bånd mellom barnet og de biologiske foreldrene. Adoptivforeldrene får de samme rettigheter og forpliktelser som ethvert annet foreldre-barn forhold.

Departementet foreslår at det innføres en ny bestemmelse i barnevernloven. Forslaget åpner for at fylkesnemnda kan vurdere om det skal være besøkskontakt mellom barnet og biologiske foreldre etter at adopsjonen er gjennomført. Formålet er å gi barnet mulighet til å ha noe kontakt med sine biologiske foreldre, og dermed få en viss kunnskap om dem under oppveksten. Samtidig som barnet får den stabilitet, sikkerhet og varighet som en adopsjon gir.  Meningen er således ikke å uthule adopsjonen eller på noen måte gjøre endringer i den tilknytningen som en adopsjon gir barnet. 

Et hovedvilkår er at det er til barnets beste å ha en slik begrenset besøkskontakt med biologiske foreldre etter at en adopsjon er gjennomført. Forholdene må ligge vel til rette for en slik ordning. Ordningen vil kun være aktuell i et svært begrenset antall saker. Fosterforeldrenes samtykke skal være et vilkår for at fylkesnemnda skal kunne vurdere kontakt etter adopsjon, og barneverntjenesten gis en sentral rolle ved gjennomføringen av kontakten.