Historisk arkiv

Flere fedre får fedrekvote

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne- og likestillingsdepartementet

- Regjeringen gir i dagens reviderte statsbudsjett rett til fedrekvote for de fedrene med opptjent rett og der mor har en stillingsdel lavere enn 50 prosent. 1500 nye fedre får nå muligheten til å være hjemme med barna i pappaperm og dette er et skritt i retning av selvstendig opptjeningsrett til fedrekvote for alle fedre. Regjeringen har i denne perioden økt fedrekvoten fra 5 til 10 uker og gitt selvstendig næringsdrivende rettigheter til foreldrepenger, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Regjeringen vil i budsjettet for 2010 foreslå rett til fedrekvote for fedre der mor har opptjent rett til foreldrepenger i en stillingsdel på mindre enn 50 prosent. Dette er foreslått for fødsler etter 1 juli 2010. Disse fedrene har i dag ikke rett til fedrekvote, fordi det er krav om at mor må ha opptjent rett til foreldrepenger i en stilling på minst 50 prosent. Forslaget innebærer at det vil foreligge rett til fedrekvote for alle familier der begge foreldrene har opptjent rett til foreldrepenger. Om lag 1 500 nye fedre vil nå få rett til fedrekvote.

 - Foreldrepengeordningen legger et grunnlag for hvordan mor og far fordeler omsorgsoppgavene seg i mellom, ikke bare i det første leveåret, men også seinere. Dette er en viktig likestillingspolitisk forbedring av regelverket, sier statsråd Huitfeldt. 

Regjeringen har foreslått for Stortinget to viktige endringer i foreldrepengeordningen, som vil gjelde for barn født tidligst 1. juli i år. Den ene er å forlenge den maksimale stønadsperioden når bare far har opptjent rett og tar ut foreldrepenger på selvstendig grunnlag. Dette gjelder situasjoner der mor etter fødselen går ut i arbeid, påbegynner eller gjenopptar utdanning eller er for syk til å ta seg av barnet, dvs. situasjoner hvor det foreligger et omsorgsbehov og hvor far er hjemme og tar seg av barnet. Med det nye forslaget vil ikke fedrekvoten bli holdt utenfor, og maksimal stønadsperiode for far blir forlenget til 37 uker med 100 prosent lønn eller 47 uker med 80 prosent lønn.

- Dette er en klar forbedring for familier der bare far har opptjent rett til foreldrepenger.  Hvis mor for eksempel er student og ønsker å gjenoppta studiene så raskt som mulig etter fødselen og fullføre utdanningen, kan far være hjemme med foreldrepenger åtte uker lenger enn i dag. Tilsvarende gjelder hvis mor er for syk til å ta seg av barnet og far ivaretar omsorgen, sier barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt.

Den andre endringen er at far skal kunne ta ut foreldrepenger på selvstendig grunnlag når mor etter fødselen deltar på norskkurs eller kvalifiseringsprogram for personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne. Det er en forutsetning at far har opptjent rett til foreldrepenger gjennom yrkesaktivitet og at mor deltar på introduksjons- eller kvalifiseringsprogram på full tid.