Historisk arkiv

Richard Espenes Kiwanuka er kåret til Årets forbilde

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Prisen Årets forbilde deles ut hvert år til en voksen person med innvandrerbakgrunn som gjør en særlig innsats for barn og unge. I år gikk prisen til Richard Espenes Kiwanuka, som gjennom sin innsats i Bergen har startet flere aktiviteter for unge, særlig innen idrett.

Richard Espenes Kiwanuka var 16 år da han kom til Norge som enslig mindreårig asylsøker fra Uganda. Han ble bosatt i Bergen, og utdannet seg til barne- og ungdomsarbeider. Han er i dag ansatt i New Page, en ideell stiftelse som driver forbyggende ungdomsarbeid. I 2004 grunnla Kiwanuka organisasjonen Way Forward, som jobber for å bedre samarbeid mellom skole, offentlige etater, idrettslag og innvandrermiljø. Gjennom Way Forward har Kiwanuka jobbet med idrett som integrasjonsarena, blant annet gjennom svømmeopplæring, med fokus på jenter

 -  Det er en glede å vise at vi setter pris på, og trenger mennesker som Richard Espenes Kiwanuka. Han gjør et utrolig viktig forebyggende arbeid, blant annet gjennom idrett. Idrettsarenaen er et sted der ungdom kan være sammen på tvers av forskjellig kultur og bakgrunn. Gjennom å skape mulighet for vennskap og kontakt mellom ungdom som kanskje ikke ville møtt hverandre ellers, er dette et godt eksempel på inkludering i praksis, sier statsråd Audun Lysbakken.

Lysbakken og Kiwanuka
Lysbakken overleverer prisen til Kiwanuka. Foto: Marit Skram-Lund

Det er 6. gang prisen for Årets forbilde deles ut. Juryen har bestått av Anita Rathore, leder av KIM (Kontaktutvalget mellom innvandrerbefolkningen og myndighetene),

Nassira Abdellaoui, rep. fra MIR (ressursnettverk for minoritetsforeldre i skolen), Ameer Harris Khan, repr. for Ungdom & Fritid, (fritidsklubbene) og Jawid Kohnadi, repr. for LNU (Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner).