Historisk arkiv

Innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse styrkes i 2012

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Regjeringen vil styrke og utvikle innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse gjennom nye handlingsplaner for 2012.

Regjeringen vil styrke og utvikle innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse gjennom nye handlingsplaner for 2012.

- Regjeringens fremste mål i innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse er å hindre at overgrepene finner sted. Det er samtidig viktig at de som utsettes for disse overgrepene, eller er i fare for det, får den hjelpen de trenger, sier Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

I 2008 ønsket regjeringen å styrke den offentlige innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, og har fram til 2011 gjennomført 81 tiltak.

Regjeringen vil i 2012 styrke og videreutvikle innsatsen mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse.

Ordningen med minoritetsrådgivere i videregående skoler vil fra 2012 også omfatte ungdomstrinnet. Dette er et lavterskeltilbud som kan hjelpe utsatte ungdommer på et tidlig tidspunkt, og som kan være med på å avverge gjennomføring av tvangsekteskap og annen vold i nære relasjoner.

Ansatte i NAV skal få økt opplæring og veiledning om tvangsekteskap. Dette er et område der det er avdekket behov for økt kompetanse, og dette styrkes i handlingsplanen for 2012.

I tillegg utvides Kompetanseteamet mot tvangsekteskap sitt mandat til også å gjelde kjønnslemlestelse, og teamet styrkes ressursmessig. Kompetanseteamet mot tvangsekteskap er et sammensatt team med kompetanse fra både skole, politi og barnevern.

Videre styrkes familievernets kompetanse og innsats i tvangsekteskapssaker. Familievernet er et tilbud som er tilgjengelig i hele landet, og som har spesiell kompetanse på å jobbe med familier.

Les handlingsplaner mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse 2012 her

Les evalueringsrapporten fra Institutt for Samfunnsforskning her.

Les evalueringsrapporten fra IMDi her