Historisk arkiv

Kommunenes rapportering på barnevernsområdet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Det var i 2010 en fortsatt økning i antall bekymringsmeldinger og undersøkelsessaker. Det er ansatt flere i det kommunale barnevernet, men økningen i stillinger er mindre enn økningen i saksmengden. Det er fortsatt store forskjeller mellom fylkene.

Regjeringen øremerket 240 millioner i statsbudsjettet for 2011 for å styrke det kommunale barnevernet med 400 nye stillinger. Det tilsvarer en økning på 12 prosent ansatte i det kommunale barnevernet. Kommunene er nå i full gang med ansettelsesprosessen. Den store økningen i antall bekymringsmeldinger og undersøkelsessaker i 2010 viser at dette var riktig.

- Dette er en stor satsing på det kommunale barnevernet og viser at denne regjeringen leverer konkrete resultater til de som trenger det aller mest. Vårt fremste mål har vært å øke kapasiteten i det kommunale barnevernet der behovet har vært størst. Barn og unge skal ikke måtte vente på å få hjelp, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken.

Kommunene rapporterer om situasjonen i barnevernet to ganger i året. Halvårsrapporteringen går via fylkesmennene til Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet og gjennomføres i tillegg til den årlige datainnsamlingen som skjer i regi av SSB. Halvårsrapporteringene i 2010 er videre viktig informasjon for Fylkesmennene i deres tilsyn med barneverntjenesten i kommunene.

Oppsummering av de viktigste utviklingstrekkene

Antallet stillingshjemler økte med 3,2 prosent, det vil si 106 stillinger i 2010.
Det er lavere enn de 164 stillingene det kommunene tidligere har rapportert som planlagt økning i 2010. Økningen i antallet stillinger stagnerte praktisk talt i andre halvår 2010. Dette kan skyldes at økningen i antall stillinger ble utsatt i påvente av øremerkede midler i 2011. Økningen er imidlertid fortsatt lavere enn økningen i meldinger og undersøkelsessaker fra 2009 til 2010.

Bekymringsmeldinger til barnevernet økte med om lag 10 prosent i 2010. Barneverntjenestene mottok i alt nesten 46 000 meldinger. Av disse ble nesten 19 prosent henlagt. Henleggelsesprosenten i 2009 var nesten 18 prosent. Barneverntjenesten i kommunene har en uke på seg til å gjennomgå meldingen. I 3 prosent av tilfellene brøt kommunene denne fristen. Rapporteringen viser videre at det er store fylkesvise forskjeller når det gjelder henleggelser av meldinger og fristoversittinger.

Antallet undersøkelsessaker økte med 9 prosent sammenlignet med 2009. 52 prosent av disse sakene ble henlagt etter undersøkelse. Dette er noen flere enn i 2009, da 50 prosent ble henlagt. Undersøkelsen skal gjennomføres senest innen tre måneder. I særlige tilfeller kan fristen være seks måneder. Kommunene brøt denne fristen i nesten 18 prosent av tilfellene.  Det er også store fylkesvise forskjeller når det gjelder henleggelser av saker og fristoversittinger på undersøkelsessaker.

Ved utgangen av 2010 mottok om lag 37 000 barn og unge tiltak fra barnevernet. Det er om lag 1400 flere enn på samme tidspunkt i 2009. Antallet barn under omsorg økte med omlag 6 prosent til over 7000, mens antallet barn i hjelpetiltak økte med 3,5 prosent. Til tross for bedring fra 2009 til 2010 viser rapporteringen at mange barn og unge mangler  gyldige tiltaks- og omsorgsplaner. Dette gjelder spesielt for barn med hjelpetiltak. Kun 77 prosent av disse hadde gyldig tiltaksplan i 2010.

Ved slutten av 2010 hadde kommunene tilsynsansvar for nær 7500 barn i fosterhjem. Rapporteringen viser at tilsynet med barn i fosterhjem ikke har bedret seg siden 2009. Tallene viser at kravene om antall tilsynsbesøk bare blir oppfylt for 61 prosent av de barna som har vært i fosterhjem mer enn 1 år. Også på dette området er det svært store forskjeller mellom fylkene.

 Oversikt over kommunenes_rapportering_for barnevernfeltet 2010