Historisk arkiv

Lettere å klage – i hele Europa

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet

Bedre klageordninger over landegrensene

Mange norske forbrukere handler mye over landegrensene, men hele en av fem forbrukere i Europa opplever problemer når de kjøper varer og tjenester. Vi trenger gode klageordninger og jeg er glad for at EU tar fatt i dette nå, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen

Mange norske forbrukere handler mye over landegrensene, men hele en av fem forbrukere i Europa opplever problemer når de kjøper varer og tjenester. Vi trenger gode klageordninger og jeg er glad for at EU tar fatt i dette nå, sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.

Det har vært vanskelig å løse slike klagesaker utenfor rettsapparatet blant annet fordi systemene ulike i ulike land og på noen områder finnes det ikke klageorganer.
Nå tar et initiativ fra EU sikte på å bedre mulighetene for å klage hvis du har kjøpt noe på tvers av grensene og ikke er fornøyd.

Hensikten er å utjevne forskjellene mellom landene og styrke forbrukerens tillit ved kjøp av både varer og tjenester over grensene i Europa. Tiltakene skal også stimulere handelen i EU/EØS-området, ved at det ligger bedre til rette for trygg handel på nett.

  ”Norske forbrukere handler mye både på nett og når de er på ferie i utlandet.
Vi trenger gode klageordninger i hele Europa. Dette forebygger konflikter og sikrer trygg handel over grensene,” sier forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen.
” i Norge har vi et godt system,  men også vi kan bli bedre. Gjennom en felles uttalelse med de andre EFTA-landene gir vi nå innspill til arbeidet i EU, slik at det som blir endelig vedtatt blir best mulig- også for norske forbrukere”.

Forslagene fra EU-kommisjonen har som mål å sikre gode klageordninger for tvister mellom forbruker og næringsdrivende. Behandlingen skal være helt gratis eller rimelig. I tillegg skal EU lage et nettbasert system for klager ved nettandel over landegrensene.

Les uttalelsen