Historisk arkiv

Enklere å gi statsstøtte – revisjon av gruppeunntakene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Kommuner, offentlige foretak og andre støttegivere kan nå tildele statsstøtte blant annet til miljøtiltak, kvinnelige entreprenører og til forsknings-, utviklings- og innovasjonstiltak uten omfattende prosedyrekrav.

Kommuner, offentlige foretak og andre støttegivere kan nå tildele statsstøtte blant annet til miljøtiltak, kvinnelige entreprenører og til forsknings-, utviklings- og innovasjonstiltak uten omfattende prosedyrekrav. Formålet med de nye reglene er at det gis mer målrettet støtte for å øke Europas konkurranseevne, skape flere arbeidsplasser og for å bedre miljøet. Regelforenklingen er spesielt fordelaktig for små og mellomstore bedrifter.

EU-Kommisjonen vedtok den 6. august 2008 Kommisjonsforordning (EF) nr. 800/2008 om gruppeunntak (det såkalte supergruppeunntaket eller alminnelige gruppeunntaksforordning). Denne ble tatt inn i EØS-avtalen 7. november 2008 og gjort til norsk rett gjennom § 1 i forskrift om unntak fra notifikasjonsplikt for offentlig støtte av 14. november 2008. Forskriften trer i kraft umiddelbart.

Når vilkårene i denne forordningen (gruppeunntakene) er oppfylte kan myndighetene tildele offentlig støtte uten forhåndsnotifisering til og forhåndsgodkjennelse fra EFTAs overvåkningsorgan (ESA), noe som ellers er et vilkår for å tildele støtte. Gruppeunntakene innebærer altså vesentlig enklere og mer forutsigbare regler for tildeling av offentlig støtte, og sparer det offentlige for mye administrasjon.

Forordningen samler de eksisterende gruppeunntakene i denne ene forordningen, i tillegg til å innføre fire nye typer gruppeunntak. De eksisterende gruppeunntakene er:

  • gruppeunntak om investerings-, forsknings- og utviklingsstøtte til små- og mellomstore bedrifter (SMB) (Kommisjonsforordning nr. 364/2004 og Kommisjonsforordning nr. 70/2001 om FoU støtte til SMB),
  • støtte til opplæring (Kommisjonsforordning nr. 363/2004 og Kommisjonsforordning nr. 68/2001)
  • støtte til sysselsetting (Kommisjonsforordning nr. 2204/2002)
  • støtte til regionale investeringer (Kommisjonsforordning nr. 1628/2006)

For Norges del er disse fire gruppeunntakene tatt inn i forskrift om gjennomføring av EØS-regler om unntak fra notifikasjonsplikt for enkelte former for offentlig støtte av 5. desember 2003 nr. 1429. Denne forskriften er nå erstattet av den nye forskriften av 14. november 2008.

De nye gruppeunntakene er:

  • miljøstøtte
  • støtte i form av risikokapital
  • støtte til forskning, utvikling og innovasjon (FoU) til store bedrifter
  • støtte til kvinnelige entreprenører

Gruppeunntakene skal gjelde frem til 31. desember 2013.

Forenklet melding
Støtte som faller inn under et gruppeunntak er unntatt fra plikten til forhåndsmelding/notifikasjon til EFTAs Overvåkingsorgan (ESA). Visse opplysninger om støtteordningen må imidlertid meldes (forenklet melding) til ESA senest 20 dager etter at støtten er iverksatt.

Det er støttegiver som har ansvar for å melde støtten og dette gjøres ved å innsende et elektronisk skjema til Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Departementet vil foreta den direkte meldingen videre til ESA.
Et sammendrag av støtteordningen vil bli publisert i EØS-tillegget til EF-Tidende. I tillegg skal Fornyings- og administrasjonsdepartementet rapportere årlig om bruken av gruppeunntakene.

EFTAs overvåkingsorgan foretar ingen kontroll av om den aktuelle støtten oppfyller vilkårene i gruppeunntaket. Det er derfor viktig at støttegiver sjekker at et støttetiltak i realiteten faller inn under et aktuelt gruppeunntak og at skjemaet er korrekt utfylt.

Skjema for forenklet melding
Skjema for forenklet melding til ESA ved tildeling av støtte iht. den alminnelige gruppeunntaksforordningen skal fylles ut og sendes Fornyings- og administrasjonsdepartementet, som vil videresende dette til ESA. Skjemaet ligger som vedlegg III til Kommisjonsforordning (EF) nr. 800/2008. 

FAD har utarbeidet en EØS-tilpasset versjon av skjemaet:

For mange av støtteformålene er det fortsatt mulig å notifisere støttetiltaket til ESA slik at de kan godkjenne statsstøtten. Notifiseringsmuligheten gjelder også for annen type støtte som ikke er omtalt i gruppeunntakene, som for eksempel krise- og omstruktureringsstøtte, støtte til maritim transport mv. M.a.o. dersom handlingsrommet for å gi støtte som følger av gruppeunntakene ikke anses å være tilstrekkelig, kan det fortsatt ligge økte støttemuligheter i de tilfeller der retningslinjene åpner for at ESA kan godkjenne mer støtte. Mer om ESAs retningslinjer for offentlig støtte.

Se også:

Ved spørsmål ta kontakt med saksbehandler Helene Holth Skatvedt på telefon 2224 6592.