Historisk arkiv

Vil undersøke informasjonssikkerheten i norske virksomheter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Industrispionasje, datakriminalitet og mangelfull kompetanse utgjør trusler mot informasjonssikkerheten i offentlige og private virksomheter. Nå skal sikkerhetsutfordringene kartlegges.

- IKT skaper nye muligheter for innovasjon i næringslivet, tjenesteutvikling i offentlig sektor og bidrar til en enklere hverdag for innbyggere. Denne utviklingen ønsker vi skal fortsette. Men dette forutsetter at informasjonssikkerheten i den enkelte virksomhet blir ivaretatt, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Eksempler på sikkerhetshendelser det siste året er flere: Brannen på Oslo S i oktober i fjor satte store deler av nettet på Østlandet og mange nettjenester ut av spill. Media avdekket i juli i fjor sommer at et teleselskaps nettsted ble rammet av et dataangrep i fjor sommer. Over 100 000 fødselsnummer, navn og adresser ble stjålet. Og i helgen ble det kjent at personopplysninger om skolebarn er blitt publisert på nettsider til norske kommuner. 

Næringslivets sikkerhetsråd (NSR) tror omfanget av sikkerhetshendelser er større. Denne uken inviterer Rådet 5000 virksomheter til å delta i en undersøkelse om informasjonssikkerhet ("mørketallsundersøkelsen"). Hensikten er å kartlegge omfanget av sikkerhetshendelser i Norge og hvordan virksomhetene verner om egen informasjon.

- Undersøkelsen vil gi oss svar på hvor skoen trykker slik at vi kan jobbe målrettet med å øke kompetansen i norske virksomheter. Vi vil at sikkerhetsbevissthet blir en naturlig del bedriftskulturen i hver enkelt virksomhet, sier Kim Ellertsen, direktør i NSR.

Undersøkelsen gjennomføres med økonomisk støtte fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet, NSR, Microsoft og Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Se også:

Foto: Kim Ellertsen (f.v.), direktør for Næringslivets sikkerhetsråd, Finn Bergesen jr, adm. direktør i NHO, og fornyingsminister Heidi Grande Røys. (Foto: Christian Bendz/Næringslivets sikkerhetsorganisasjon)
Sammen om Mørketallsundersøkelse: Kim Ellertsen (f.v.), direktør for Næringslivets sikkerhetsråd, Finn Bergesen jr, adm. direktør i NHO, og fornyingsminister Heidi Grande Røys. (Foto: Christian Bendz/Næringslivets sikkerhetsorganisasjon)