Historisk arkiv

Nye MinID reduserer risikoen for ID-tyveri

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

I dag oppgraderes innloggingsløsningen MinID og blir den første elektroniske ID (eID) som benytter seg av ID-porten - den nye, felles plattformen for eID i offentlig sektor. For deg og meg betyr det redusert risiko for ID-tyveri, og på sikt flere og mer avanserte offentlige tjenester.

- Oppgraderingen av MinID og lanseringen av ID-porten er en milepæl i regjeringens eID-satsning. Med ID-porten tar vi nå det viktige, neste steget med å etablere en felles plattform for bruk av eID i offentlig sektor. ID-porten skal tilrettelegge for bruk av flere typer eID og mer avanserte, offentlige elektroniske tjenester, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

Mindre risiko for ID-tyveri
Innloggingen med MinID har fått et bedre brukergrensesnitt med mer hjelpeinformasjon. En rekke nye detaljer er forbedret, som forenklede prosedyrer ved tap av passord og bestilling av PIN-koder.
 
– MinID er blitt sikrere ved at brukerne nå får tilsendt brev ved opprettelse av ny bruker og SMS-varsling ved endringer i brukerprofilen. Dette skal gjøre det lettere å avdekke forsøk på ID-tyveri, forteller Hans Christian Holte, direktør i Difi.

MinID en suksesshistorie
MinID benyttes i dag som innlogging til over 600 tjenester fra stat og kommune. På ett år er antall brukere doblet til 1,5 millioner, og bruken økt med hele 800 prosent. I dag kan du bruke MinID blant annet til å levere selvangivelsen, bytte fastlege, sjekke lånet i Lånekassen, søke videregående opplæring, omadressere posten og utføre en rekke oppgaver hos Nav og flere kommuner.

– MinID er blitt en suksess. Med MinID har vi skapt et solid fundament å bygge offentlige elektroniske tjenester på. Dette betyr veldig mye for arbeidet med å gjøre offentlig forvaltning mer effektiv og brukervennlig, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud.

ID-porten åpner for nye tjenester
ID-porten er en felles plattform for bruk av eID i offentlig sektor. Den skal åpne for bruk av flere typer eID og gi offentlige virksomheter muligheten til å tilby mer avanserte, personsensitive tjenester, for eksempel knyttet til helseopplysninger.

- Vi ønsker å gi innbyggerne økt valgfrihet slik at de kan velge hvilken eID de ønsker å benytte når de bruker offentlige elektroniske tjenester, sier Hans Christian Holte, direktør i Difi. Nå jobber vi med å tilrettelegge for at også eksisterende eID-løsninger skal kunne brukes som innlogging til offentlige tjenester. Difi er i dialog med BankID, Buypass og Commfides om å tilby dette, opplyser Holte.

Difi arbeider parallelt med utviklingen av et nasjonalt ID-kort i samarbeid med Politiet og Justisdepartementet. Kortet vil være et reisedokument innenfor Schengen og ha chips for biometri og en offentlig utstedt eID på sikkerhetsnivå 4. Kortet forventes lansert i 2011.