Historisk arkiv

Statsansatte blir værende lengre i jobb

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

Pensjoneringsalderen for statsansatte har økt med over 1 år siden 2002. – Statens fleksible og inkluderende arbeidsgiverpolitikk gjør at vi holder seniorene i jobb, noe som sparer samfunnet for kostnader i milliardklassen, sier statssekretær Wenche Lyngholm.

Pensjoneringsalderen for statsansatte har økt med over 1 år siden 2002. – Statens fleksible og inkluderende arbeidsgiverpolitikk gjør at vi holder seniorene i jobb, noe som sparer samfunnet for kostnader i milliardklassen, sier statssekretær Wenche Lyngholm i Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Økningen i forventet avgangsalder kommer frem i en ny rapport levert av Nova på oppdrag av Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

- I staten har vi lagt vekt på fleksible ordninger og at de ansatte stadig skal få utfordringer.  Folk som blir verdsatt og som får bruke kompetansen sin, utsetter egen pensjonering. Dette er noe både den enkelte og samfunnet som helhet tjener på, sier Lyngholm.

Økningen i avgangsalder på 1 år kan grovt anslås til å utgjøre over en halv milliard kroner i innsparte pensjonsutgifter. Verdien av forlenget yrkesaktivitet kan anslås til over 1 milliard kroner. 

Siden 2002 har pensjoneringstidspunktet økt med 1, 1 år, slik at avgangsalderen for statsansatte er 62, 4 år i 2008. Flere grupper i staten har særaldersgrenser, som betyr lavere forventet avgangsalderen enn i andre sektorer.

Last ned rapporten Avgangsalder og pensjoneringsmønster i staten (pdf)