Historisk arkiv

Funksjonshemmede verdifull arbeidskraft

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

I 2007 og 2008 ble det gjennomført et trainee-program for høyt utdannede personer med funksjonsnedsettelse i sentralforvaltningen. 16 traineer ble rekruttert og omfattet av programmet. Funksjonsnedsettelsen har mindre å si for arbeidsforholdet enn først antatt, viser en evaluering.

I 2007 og 2008 ble det gjennomført et trainee-program for høyt utdannede personer med funksjonsnedsettelse i sentralforvaltningen. 16 traineer ble rekruttert og omfattet av programmet. Funksjonsnedsettelsen har mindre å si for arbeidsforholdet enn først antatt, viser en evaluering.

Med relativt enkle tilpasninger enten fysisk eller i forhold til organisering av arbeidsoppgaver, er mulig for traineene å gå inn som en verdifull arbeidskraft i virksomhetene, viser evalueringsrapporten fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI). Programmet har langt på vei bidratt til å avlive myten om ”funksjonshemmede” som en arbeidskraft som krever mye oppfølging og tilrettelegging. En åpen gjensidig kommunikasjon mellom leder og medarbeider om funksjonsnedsettelsen og behovet for tilrettelegging, viste seg å være en av de viktigste faktorene for å få arbeidsforholdet til å fungere godt, i følge rapporten.

DIFI har hatt ansvar for å utvikle og gjennomføre programmet. Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har gjennomført evalueringen av programmet. Evalueringen er gjennomført og rapporten (AFI-notat 17/2008) er tilgjengelig på AFIs nettsider. Ingebjørg Skarpaas og Ingrid Rusnes har skrevet rapporten.

Evaluering av sentralforvaltningens trainee-program for høyt utdannede personer med funksjonsnedsettelse (PDF)