Historisk arkiv

Unntak fra konkurranseloven for privatpraktiserende helsepersonell

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings- og administrasjonsdepartementet

I statsråd i dag ble det gitt nytt unntak fra konkurranseloven for privatpraktiserende helsepersonell. Unntaket viderefører muligheten for å samarbeide om priser og vilkår i forhandlinger med det offentlige.

I statsråd i dag ble det gitt nytt unntak fra konkurranseloven for privatpraktiserende helsepersonell. Unntaket viderefører muligheten for privatpraktiserende leger, fysioterapeuter og psykologer til å samarbeide om priser og vilkår i forhandlinger med det offentlige. Forhandlingssystemet er helsepolitisk begrunnet, og sammen med tilskudd og refusjon fra det offentlige bidrar de avtalene som inngås til å begrense egenandelene som pasientene skal betale.

Unntaket gjelder forhandlinger mellom staten, ved Helse- og omsorgsdepartementet, helseforetakene og KS på den ene side, og Den norske legeforening, Norsk Fysioterapeutforbund og Norsk Psykologforening på den andre siden. Unntaket gjelder for 3 år.

Et tilsvarende unntak ble gitt i 2004 med virketid på 5 år. Unntaket er godt kjent og innarbeidet i praksis for dem det angår. Det nye unntaket vil derfor ikke medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser.

Kongelig resolusjon: Forskrift om unnatak frå konkurranselova §§ 10 og 11 for einskilde grupper av privatpraktiserande legar, fysioterapeutar og psykologar (PDF)