Historisk arkiv

Ny avtale om inkluderende arbeidsliv

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

I ettermiddag har partene i arbeidslivet undertegnet en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv. Som arbeidsgiver for de ansatte i staten er fornyingsminister Rigmor Aasrud glad for den nye IA-avtalen. Hun sier at staten skal følge opp.

- Jeg er glad for at vi har kommet i mål med en ny IA-avtale. Arbeidslivets parter viser med dette at de ønsker å ta felles ansvar for å skape et inkluderende arbeidsliv og redusere sykefraværet. Vi har fått nok et godt eksempel på at 3-parts samarbeidet i Norge er en styrke for vårt samfunn, sier Aasrud.

De store ambisjonene i IA-avtalen blir videreført i den nye avtalen:

  • Innsatsen for å forebygge sykefravær og øke jobbnærvær skal forsterkes.
  • Arbeidet for å hindre at noen faller ut av arbeidslivet skal forsterkes, og det skal sikres at personer med nedsatt funksjonsevne inkluderes og får tatt i bruk sin kompetanse og sine ressurser.
  • Det tredje delmålet dreier seg om å heve avgangsalderen. Det har man lykkes godt med hittil. Med økende levealder, stadig høyere kompetanse, og et mye større antall seniorer i Norge enn for bare noen år siden er dette et viktig mål.

- Som sentral arbeidsgiver i staten tar jeg utfordringen i IA-arbeidet på alvor og jeg kan love at vi vil følge opp virksomhetene og bidra til at vi får et økt IA-engasjement lokalt. Skal vi lykkes i dette arbeidet, må vi lykkes i å samle partene lokalt om et systematisk arbeid. Det krever økt kompetanse hos alle parter. Dette skal vi få til. Vi vil stille krav til virksomhetene om at det utarbeides konkrete aktivitetsplaner og vi er berett til å rapportere på det arbeidet som gjøres og de resultatene som skapes innenfor vår sektor. Jeg tror den nye avtalen vi har fått på plass i dag er en god plattform og bygge det videre arbeidet på, sier Rigmor Aasrud.

Myndighetene og partene i arbeidslivet etter undertegning av den nye avtalen. Fra venstre: Rigmor Aasrud, FAD, Hanne Vibeke Madsen, HSH, Einar Haukaas, Spekter, Sigrun Vågeng, KS, John G. Bernander, NHO, Hanne Bjurstrøm, AD, Roar Flåthen, LO, Tore Eugen Kvalheim, YS, Knut Aarbakke, Akademikerne og Anders Folkestad, UNIO. Foto: AD.
Myndighetene og partene i arbeidslivet etter undertegning av den nye avtalen. Fra venstre: Rigmor Aasrud, FAD, Hanne Vibeke Madsen, HSH, Lars Haukaas, Spekter, Sigrun Vågeng, KS, John G. Bernander, NHO, Hanne Bjurstrøm, AD, Roar Flåthen, LO, Tore Eugen Kvalheim, YS, Knut Aarbakke, Akademikerne og Anders Folkestad, UNIO. Foto: AD.