Historisk arkiv

Ny studie om effektivitet i staten

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet

Frischsenteret i Oslo har på oppdrag fra FAD laget rapporten ”Effektivitets- og produktivitets-analyser på StatRes-data". StatRes er et system for utvikling og formidling av statistikk om staten, og hensikten er å gi allmennheten og myndighetene bedre kunnskap om statens virksomhet. Rapporten er et ledd i arbeidet med å utvikle og ta i bruk StatRes.

Forfatterne undersøker produktivitetsutviklingen og effektiviteten i fire statlige sektorer: universiteter og høgskole, barnevern, politi og spesialisthelsetjenesten. Effektiviteten til den enkelte virksomhet i en sektor måles i forhold til observerte beste praksis. Det samlede tallet for virksomhetenes avvik fra beste praksis gir effektiviseringspotensialet i en sektor. Endringer i effektivitet over tid gir seg utslag i endringer i produktivitet, og forfattere har også beregnet produktivitetsutviklingen i sektorene.

Resultatene i rapporten må tolkes med forsiktighet. Rapporten er like fullt viktig som ledd i arbeidet med å utvikle metodikk for å vurdere effektiviteten i statlige sektorer. Den gir også viktige innspill i arbeidet med å utvikle StatRes fram mot 2013 da utviklingsfasen er over.

Effektivitets- og produktivitets-analyser på StatRes-data (PDF)